Foto:SUZANNE CORDEIRO / AFP / Profimedia

Kad si pored Vilija Nelsona, imaš utisak da će živeti večno. Ovo su reči Orena Movermana, koji je zajedno s Tomom Zimnijem snimio petodelni dokumentarac o legendi američke, ali i svetske muzike Viliju Nelsonu.

Istinska američka ikona, neponovljivi muzičar, buntovni kauboj i trubadur bliži se 90. rođendanu. I uoči tog velikog datuma, koji „pada“ 29. aprila nagrađivani reditelji Oren Moverman i Tom Zimni rešili su da buran život kantautora i gitariste spakuju u dokumentarac od pet epizoda. Svetska premijera dokumentarnog filma jednostavnog naslova „Willie Nelson & Family“ održana je pre neki dan na Sandensu.

Foto:SUZANNE CORDEIRO / AFP / Profimedia

I već prve kritike kazuju da je posredi dokumentarac koji će svi ljubitelji Vilija Nelsona obožavati. Ali i oni koji su možda ravnodušni ili ne poznaju muzičarev opus neće moći iz glave da izbace Nelsonovu omiljenu mantru: „Ne budi šupak, ne budi šupak. Ne budi je*eni šupak“.

Dokumentarni serijal će ponovo biti prikazan u okviru čuvenog američkog festivala indi filma sutra i 28. januara, dan uoči zatvaranja Sandensa.

Kako bi epsku sagu, kakav je Nelsonov život, uspeli da skope u dokumentarac poslužila je Movermana i Zimnija, prema sopstvenim rečima, sreća. Otvarajuća scena odigrava se na ranču Sreća, kraj Ostina, na mestu na kojem je Nelson 1975. snimio legendarni album „The Red Headed Stranger“, a kasnije ustanovio “Festival sreće” (Luck Reunion Festival).

I dok će nekom prve asocijacije na Vilija Nelsona biti numere kakve su „On The Road Again“, „Crazy“ ili „Funny How Time Slips Away“ reditelji filma pokušali su, kako su istakli za „Bilbord„, da „uhvate“ svu kompleksnost života kantri legende, koji je kao dečačić sanjao da postane „kauboj koji peva“, poput njegovih filmskih idola. Bili su to razni, ali je broj jedan bio i ostao Frenk Sinatra.

– Ne znam ni sam zašto je Frenk Sinatra moj omiljeni pevač. Čak mislim da je Sinatra najbolji pevač svih vremena. Što se tiče kantri muzike, to je svakako Rej Prajs. Kada su u pitanju kantautori, mislim da je teško nadmašiti Krisa Kristofersona. A Henk Vilijams je živeo samo 29 godina, ali napisao je toliko sjajnih pesama. Da je poživeo, ko zna šta bi sve uspeo da postigne – govorio je Nelson.

A u dokumentarcu, uz pomoć bližnjih i prijatelja, sam svedoči o svom trnovitom putu. S karijerom koja traje gotovo sedam decenija Vili Nelson je odavno prepoznat kao jedan od najvećih kantautora i gitarista u istoriji popularne muzike. Beskompromisan američki kauboj i odmetnik, odavno je prevazišao svoje skromne početke. Potekao je iz siromašne porodice, iz gradića Abot u Teksasu, a eto voljen je u svakoj američkoj državi i mnogo, mnogo šire.

– Jedan je od najvećih muzičara ikada – stav je producenta filma Dona Voza.

Ne samo što je, poput svojih mladalačkih heroja postao slavan muzičar, koji je prevazišao granice kantrija, već se dokazao i kao glumac na velikom platnu, ali i kao aktivista i filantrop. No, usput su se desile poprilične tragedije…

– Moj otac je bio beskućnik, kuća mu je izgorela do temelja, pregrmeo je četiri braka, bio je švorc, Poreska uprava SAD ga je proganjala, izgubio je jedno dete, bio na vrhu, ali i na dnu… I sve to je, uz taj njegov otpor i buntovništvo, ono što ga čini tako inspirativnim za mene – reči su koje u dokumentarcu izgovara Vilijev sin Lukas Nelson.

Možda o tome najbolje svedoče i reči čoveka koji uskoro puni 90 godina:

– Mislim da niko živ ne može da mi kaže šta treba da radim. Čitavog života radim ono što hoću, a čak mislim da me niko nikada nije odbio. Trebalo bi da o pesmama i muzici znam bar ponešto… Ako grešim, grešim, ali mislim da je to retko, jer sam gotovo uvek u pravu!

I samo što je održana svetska premijera dokumentarca, Vili Nelson je najavio da će svoj 90. rođendan proslaviti sa prijateljima i porodicom na dvodnevnom koncertu u Holivud boulu. Koncerti su zakazani za 29. i 30. april, javila je agencija AP. Osim slavljenika nastupiće brojne zvezde, kao što su Nil Jang, Kris Stejplton, Tom Džons, Lajl Lovet, Nora Džons, Miranda Lambert, Rozana Keš, Snup Dog, Čiks, Zigi Marli, Bek, Šeril Krou… I Nelsonovi sinovi Lukas i Mika, i sami, poput oca, muzičari.

A mesec dana pre rođendanskih koncerata, tačnije početkom marta Nelson će objaviti novi studijski album „I Don’t Know a Thing About Love“ s deset pesama Harlana Hauarda koje je snimio.

– Uvek tragam za pesmom koja mi se sviđa, i za koju mislim da će se i publici svideti. Za onom koju ću uživati da izvodim na koncertima – naglašavao je uvek pevač, gitarista, kantautor i glumac.

Dočekuje Nelson i 63. dodelu Gremi nagrada, zakazanu za 6. februar, s čak četiri nominacije za priznanja, a osim po muzici, znan je i kao višedecenijski zagovornik legalizovanja marihuane. I čak je pre osam godina napravio i kompaniju za proizvodnju kanabisa “Willie’s Reserve”, što je jednom prilikom ovako obrazložio:

– Na kraju će marihuana biti legalizovana u svih 50 država Amerike, zato što je dobar lek. Za mene je bio dobar. Znate, ja sam mnogo pušio i pio. A obe stvari su me ubijale. Već sam imao problema sa plućima, što nije nimalo bezazlen zdravstveni problem. Odlučio sam da ostavim cigarete. Bacio sam ih, a u kutiju cigareta stavio sam 20 džointa. I od tad nisam zapalio nijednu cigaretu – pričao je za magazin „Njujork“.

A kada ga upitaju zašto puši marihuanu, uvek ima spreman jedan odgovor:

– Da ne bih nekoga ubio.

I na pragu 90. rođendana ko bolje od Vilija Nelsona može da otkrije tajnu bivstvovanja na ovoj planeti:

– Najveće blaženstvo u životu ne leži u tome da nikada ne padneš, već da svaki put kad padneš uspeš da ustaneš i da se izdigneš.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar