novi film Rase Andrica - Leto kada sam naucila da letim
Scena iz filma Leto kada sam naučila da letim Foto:Promo/Sense Production

Novoustanovljena nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji srpski igrani film 2021/2022.pripala je ostvarenju "Leto kada sam naučila da letim", u režiji Radivoja Raše Andrića i u produkciji filmske kuće Sense Production.

Nagrada Mreže kinoprikazivača Srbije za najbolji igrani srpski film biće uručena na ceremoniji svečane dodele 26. novembra na Mećavniku, u okviru predstojeće Konferencije Mreže kinoprikazivača Srbije, koja će biti održana od 24. do 27. novembra.

Strategije razvoja bioskopa i publike, prilagođavanje novim bioskpskim tendencijama i navikama gledalaca, kao i preddigitalizacija i digitalizacija bioskopskih dvorana neke su od glavnih tema ovogodišnje Konferencije u Drvengradu.

Druga Konferencija Mreže Kinoprikazivača Srbije
Foto: Promo

Na Кonferenciji će biti razmatrano kako vratiti publiku u bioskopske dvorane, biće predstavljeni projekti saradnje za razvoj nove publike, zelene i inkluzivne inicijative, marketinške strategije u distribuciji i prikazivanju domaćih filmova, digitalnom marketingu, metode uređivanja filmskih programa u bioskopima, kao i preddigitalizacija i digitalizacija bioskopskih dvorana.

Cilj Konferencije je da se pronađu nova praktična rešenja i inovativni pristupi u razvoju domaće filmske publike, kao i da učesnici podele svoja iskustva i prakse, koji će pomoći da se unaprede bioskopi u gradovima širom Srbije, kao i distribucija srpskog filma.

– Bioskopi imaju ogromnu kulturnu, socijalnu i ekonomsku ulogu u gradovima i mestima u kojima posluju, tako da više nego ikada do sada moraju prilagoditi svoje programe i poslovanje, naročito u podsticanju povratka publike u sale i razvoju nove bioskopske publike, kao i promociji svog programa, povećanju vidljivosti domaćeg filma i borbi protiv piraterije. Smatram da je budućnost filma upravo u bioskopima, i da će bioskopske dvorane ostati najbolje mesto za gledanje filmova. Na nama i na našoj Mreži je da, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, ostalim partnerima i celokupnom filmskom industrijom obezbedimo i ostvarimo najbolje moguće uslove za održavanje filmskih projekcija u našim dvoranama: programski, ali i prateći najnovije trendove u digitalizaciji, i da taj cilj zajedno ostvarimo – istakao je Boban Stefanović, predsednik Upravnog odbora Mreže kinioprikazivača Srbije.

Očekuje se da na Konferenciji učestvuje oko 100 filmskih profesionalaca: članovi Mreže kinoprikazivača Srbije, distributeri, producenti, reditelji, stručnjaci iz oblasti preddigitalizacije i digitalizacije bioskopskih dvorana, kao i gosti iz regiona i Evrope, koji će podeliti svoja iskustva i primere dobre prakse.

Konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije održava se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Media deska Srbije.

Bonus video: Klara Hrvanović 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar