Isabelle Huppert Izabel Iper
Izabel Iper Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Berlinski filmski festival biće održan od 16. do 26. februara, a u takmičarskom programu biće 19 filmova, zvanično je objavljeno uz imena koja će činiti ovogodišnji žiri.

Pored već najavljene glumice Kristen Stjuart koja će biti predsednik, članovi međunarodnog žirija biće glumac Golshifteh Farahani (Iran/Francuska), rediteljka i pisac Valeska Grisebach (Nemačka), reditelj i scenarista Radu Jude (Rumunija), direktor kastinga i producent Fransin Maisler (SAD), rediteljka i scenaristkinja Carla Simón (Španija), i reditelj i producent Johnnie To (Hong Kong, Kina).

Animirani filma Liu Jiana „Art College 1994” zaključio je takmičarsku selekciju od ukupno 19 filmova, piše „Varajeti“.

Radnja je smeštena u Kinu 1990-ih. Prati grupu mladih ljudi koji se spremaju da se suoče sa svetom uhvaćenim između tradicije i modernosti. Film je prvobitno namenjen za Kan, ali je prijavljeno da su se Liu i producenti suočili sa birokratskim preprekama, koje su dovele do toga da se planovi izjalove. Reditelj je prethodno učestvovao na festivalu u Berlinu sa filmom „Prijatan dan“ 2017. godine.

Žiri za program “Susreti”, koji uključuje 16 filmova, činiće grčki glumac Angeliki Papoulia (“Dogtooth” “), gruzijska rediteljka Dea Kulumbegashvili („Beginning“) i akademik Paolo Moretti.

Članovi žirija koji će odlučivati o nagradi za prvi dugometražni debi u svim sekcijama festivala su Judith Revault d’Allonnes, egipatska rediteljka Ayten Amin (“Souad”) i švajcarski reditelj Cyril Schäublin “Unrest.”

Žiri koji će izabrati najbolji dokumentarac – od 20 filmova u svim sekcijama – biće Emilie Bujès, kolumbijska producentkinja i rediteljka Diana Bustamante (“Refugiado”) i britanski reditelj Mark Cousins (“The Story of Film: An Odyssey”).

Žiri koji će odlučivati o najboljem kratkom filmu u međunarodnoj selekciji činiće rumunski montažer Cătălin Cristuțiu, američki reditelj Sky Hopinka i nemačka rediteljka i scenarista Isabelle Stever.

Pobednika nagrade za najbolje serije Berlinala biraće danska scenaristkinja i izvršna producentkinja Mette Heeno, američki glumac André Holland i producent iz Berlina Danna Stern (“Fauda”).

U ovogodišnjoj trci za Zlatnog medveda je i nemačko – francusko – srpska koprodukcija „Musik“ rediteljke Angele Šanelek, koja je 2019. trujumfovala na Berlinalu sa porodičnom dramom „Bio sam kod kuće, ali“, koji joj je doneo Srebrnog medveda za režiju, a domaća publika upoznala ju je na 47. Festu. Koproducenti njenog novog ostvarenja „Musik“ su Vladimir Vidić i Nataša Damnjanović. Jedan od predstavnika ovdašnje kinematografije u glavnoj selekciji 73. Berlinala je hrvatski glumac Leon Lučev, koji je ostvario zapaženu ulogu u filmu „Disco Boy“, francusko – italijansko – poljsko – beligijskoj koprodukciji, u režiji Đakoma Abruzesa.

Spisak filmova koji se takmiče za „Zlatnog medveda“:

„20.000 Species of Bees“ (Španija)

„Art College 1994“ (Kina)

„The Shadowless Tower“ (Kina)

„Till the End of the Night“ (Nemačka)

„BlackBerry“ (Kanada)

„Disco Boy“ (Francuska, Italja, Belgija, Poljska)

„The Plough“ (Švajcarska)

„Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert“ (Švajcarska, Austrija, Nemačka, Luksemburg)

„Someday We’ll Tell Each Other Everything“ (Nemačka)

„Limbo“ (Australija)

„Bad Living“ (Portugal, Francuska)

„Manodrome“ (UN)

„Music“ (Nemačka, Francuska, Srbija)

„Past Lives“ (USA)

„Afire“ (Nemačka)

„On the Adamant“ (Francuska, Japan)

„The Survival of Kindness“ (Australija)

„Suzume“ (Japan)

„Tótem“ (Meksiko, Danska, Francuska)

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar