Foto: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

Stručnjak BBC One Antiques Roadshow uzbuđeno je pisao 2017. godine o pronalasku minijaturne sveske iz 17. veka koja je nosila ime "Šekspir", ali je ona bila toliko sićušna da ju je bilo teško pročitati. Sada će prvi put biti prikazana javnosti.

Brojni stručnjaci su je dosad pomoću različitih metoda istraživali, te su otkrili da je u pitanju anonimni autor kojeg su opisali kao „opsesivnog obožavaoca slavnog Šekspira“. Rukopis je toliko mali da stane na dlan, ali njen autor je ipak uspeo da „ugura“ 12.500 reči na 48 stranica, oslanjajući se na stotine citata iz Šekspirovih 36 drama u prvom foliju koje je objavljen 1623.

Ova mala knjiga biće prvi put javno prikazana u okviru izložbe u „Shakespeare Birthplace Trust“ u Stratfordu, piše „Gardijan“.

Vilijam Šekspir
Foto: EPA/Justin Lane

Dr Pol Edmondson, naučnik i jedan od kreatora postavke, rekao je da se pravi značaj sveske sada može predstaviti i ceniti:

– To je jedan od najfascinantnijih Šekspirovih artefakata na koje sam naišao – rekao je on.

Opisujući ga kao „prvi pravi odgovor čitaoca“, Edmondson se našalio da je njegov anonimni autor „prvi Šekspirov štreber fan“:

Foto: Album / Album / Profimedia

– U mogućnosti smo da vidimo stvari koje su mu se zaista dopale kod Šekspira i šta je želeo da zapamti ili da možda upotrebi u razgovoru i da zvuči pametno.

Svesku je prepisala profesorka Tifani Stern, još jedna naučnica sa Šekspirovog instituta u Birmingemu. Datirala je rukopis između 1630-ih i 1650-ih i otkrila da je to još intrigantnije jer su najpoznatiji citati ignorisani, otkrivajući redove koji su možda bili od većeg interesa za prvu generaciju Šekspirovih čitalaca.

Na primer, Stern je rekla da je autor beležnice prevideo Hamletovo „biti, ili ne biti“, preferirajući i bivajući fasciniran trudnoćom:

– Ono što je fascinantno je uvid koji daje čitalac Šekspira. Očigledno je da je on muškarac jer su na kraju knjige beleške sa predavanja o Aristotelu na latinskom, a žene nisu mogle da idu na univerzitet i nisu imale tendenciju da uče latinski. Dobićete osećaj njegovog karaktera. Ima sluh za reči koje se lepo slažu. Voli šale i spominjanje grmljavine. Vidi se veliki trud i ljubav prema Šekspiru!

„Shakespeare Birthplace Trust“ je nezavisna dobrotvorna organizacija koja brine o pet istorijskih mesta u rodnom gradu pisca, uključujući Nju Plejs, porodičnu kuću u kojoj je živeo od 1597. do njegove smrti 1616. godine. Izložba pod nazivom „A Great Variety of Readers – 400 Years of Shakespeare’s First Folio“ biće otvorena na imanju. To je prvi događaj u godini kada se obeležava 400 godina od objavljivanja prvog folija. Bez toga, 18 njegovih drama – uključujući „Magbeta“, „Buru“ i „Bogojavljensku noć“ – bilo bi izgubljeno u vremenu. Stern je rekla da će mala sveska, koja je nastala iz privatne kolekcije, bila prikazana uz prvi folio.

– Njegov autor je uzeo najveću knjigu koju verovatno možete da zamislite i od nje napravio najmanju – zaključila je naučnica.

Bonus video: Prva Šekspirova tragedija „Tit Andronik“ premijerno u JDP-u 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar