Ovogodišnje 19. izdanje Beogradskog festivala igre pod sloganom “Verujemo u jednu igru” otvara se 16. marta predstavom trupe Lajns baleta iz San Franciska u Operi Madlenianum, i trajaće do 12. aprila kada će u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu biti izvedena predstava kompanije Balet džez Montreal iz Kanade. Na festivalu će učestvovati sve zajedno 14 trupa iz 12 zemalja, sa ukupno 24 koreografska komada.

Prva konferencija za štampu 19. Beogradskog festivala igre u Skupštini Srbije okupila je pored Aje Jung, osnivača i direktorke festivala, predsednika Narodne skupštine Ivicu Dačića, ministarku kulture Maju Gojković, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, ali i devet ambasadora zemalja čije ćemo predstave imati prilike da vidimo.

Beogradski festival igre
Beogradski festival igre Foto: Promo

“Poznato je da se Beogradski festival igre razvijao u formi nemoguće misije. Tokom poslednjih godina, nije samo pandemija bila izazov. Imali smo bezbroj finansijskih, prostornih i tehničkih prepreka koje smo sa manje ili više uspeha, pokušavali da sakrijemo od publike. U poslednjih nekoliko godina, rezultat odnosa pojedinih beogradskih pozorišnih upravnika prema festivalu igre, jasno se čita u najavi programa. Najveći broj predstava je smešten u zemunski privatni teatar, izuzetno skup za naše uslove i naš festival, kao i Novi Sad gde imamo jedinu scenu ozbiljnih gabarita koja odgovara većim produkcijama, što ne znači da ispunjava uslove tehničke opremljenosti. Ni ova godina nije bez problema, i to kakvih. Za ovim stolom danas sedimo bez onih koji su nam pomogli da stignemo do ovog trenutka u organizaciji programa. U složenom vremenu, samo bih poželela da se košmar što pre okonča i da do početka Festivala bude normalnije i jednostavnije nego sto je danas”, rekla je direktorka BFI-a Aja Jung.

Njeno pominjanje da za stolom nije neko ko je pomogao u organizaciji festivala, odnosi se na NIS, jednog od važnijih sponzora festivala, koji se zbog aktuelne situacije u Ukrajini povukao iz javnog predstavljanja i nije učestvovao u programu konferencije za štampu kako je bilo ranije planirano.

Goran Vesić, Maja Gojković i Ivica Dačić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je zvanično najavio 19. izdanje BFI-a, i kao i ministarka kulture Maja Gojković, pohvalio festival koji traje već 18 godina.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je sve iznenadio najavom da će grad Beograd od sledeće godine biti su-organizator festivala i da se planira izgradnja “objekta kulture” na mestu gde se sada nalazi tržni centar “Staklenac”. Kasnije je za Nova.rs objasnio da to ipak neće biti tako jednostavno zato što se na tom mestu sada projektuje stanica metroa i kako kaže “to ima svoju dinamiku i to ne može da bude za dva meseca”. Da li je u pitanje samo predizborna kampanja ili nešto što se zaista planira, videćemo u budućim danima, pogotovo što Vesić uskoro više neće biti na čelu Grada.

Prva press konferencija povodom 19. izdanja Beogradskog festivala igre, beogradski festival igre
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Devetnaesti BFI otvoriće igrač, koreograf i jedan od najvećih vizionara u oblasti savremene igre, Jair Vardi. Višedecenijski direktor čuvenog Centra Suzan Delal iz Tel Aviva i Departmana umetničke igre Rubin akademije u Jerusalemu, obratiće se kratkom besedom beogradskoj publici pre početka predstave trupe Lajns baleta iz San Franciska u Operi Madlenianum, 16. marta u 20 časova.

Jair Vardi i Mihail Barišnjikov, Beogradski festival igre
Jair Vardi Foto: Beogardski festival igre/Promno

Na festivalu će učestvovati sledeće kompanije i izvožđači: Lines Ballet – San Francisko, Teatar Dortmund / Lusija Lakara i Metju Golding, Peeping Tom – Brisel, Euripid Laskaridis – Atina, Kompanija Ervea Kubija – Kan, Emanuel Gat Dance -Marsej, Ju Stromgren kompanija – Oslo, Batševa ansambl – Tel Aviv, Lučijano Roso – Buenos Ajres, Emio Greko i Piter C. Šolten – Amsterdam, Marko D’Agostin – Bolonja, Malpaso – Havana, Gauthier Dance – Štutgart i Ballet Jazz – Montreal.

Podrška narodu Ukrajine

Ambasadori Kanade, Nemačke, Holandije, Belgije, Italija i Izraela, nisu propustili priliku da u svojim govorima, pored pohvale Beogradskom festivalu igre, pomenu i rat u Ukrajini, da pruže podršku ukrajinskom narodu i iskažu nadu da će situacija do početka festivala u tom smislu biti bolja. Nemački ambasador u Srbiji, Tomas Šib. otišao je i korak dalje i pohvalio Srbiju što je na sednici Generalne skupštine UN osudila invaziju Rusije na Ukrajinu. „Juče smo videli ogromnu podršku Ukrajini 141 države, među kojima i Srbije, koje su se izjasnile protiv agresije na tu zemlju“, rekao je Šib.

Konferencija za štampu Beogrdskog festivala igre Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kuriozitet sa maskama

Kao jedna trivijalnost koja to možda i nije, je trenutak kada su svi gosti današnje konferencije seli za sto. Svih devet ambasadora je imalo maske na licu, za razliku od naših političara koji su svi bili bez nje, čak ni ispod brade kao ukras.

Bonus video: Govor Mikija Manojlovića na Festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar