Foto:promo/beogradski festival igre

Sa odobrenjem i blagoslovom legendarnog Leonarda Koena, pod umetničkom direkcijom Luja Robiteja, i u snažnoj dramaturgiji Erika Žana, komad "Igraj sa mnom", koji će zatvoriti Beogradski festival igre 11. i 12. aprila u SNP, svojevrstan je omaž slavnom pesniku i kantautoru.

Tri međunarodno priznata koreografa Andonis Fonjadakis, Anabel Lopez Očoa i Ihsan Rustem bila su zadužena da osmisle pokret na muziku kultnih pesama. Njihov moćan i celovit koreografski svet, obasjava Koenov jedinstven rad i oživljava ga zahvaljujući 14 izuzetnih igrača trupe Balet Jazz Montreal.

Foto:promo/beogradski festival igre

Okružen timom slavnih dizajnera, „Dance Me“ kombinuje scenski, vizuelni, muzički, dramaturški i koreografski izraz, kako bi se odala počast najčuvenijem montrealskom ambasadoru. Za nezaboravnu predstavu, Balet Jazz Montreal ima ekskluzivna petogodišnja izvođačka prava.

Svetska premijera predstave od 80 minuta je održana 2017. godine, a igrač i koordinator trupe Endriju Mikel na konferenciji za medije u Nacionalnoj fondaciji za igru, istakao je da je njihov projekat ubedljivo najveća produkcija same trupe po svim standardima.

Beogradski festival igre, BFI, balet Labudovo jezero
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Srećni smo što će publika Beogradskog festivala igre moći da uživa u našem komadu koji čine igra, ali i teatarska magija, poezija, poseban dizajn svetlosti koja se smenjuje na bini i daje posebnu čar – rekao je Mikel i dodao:

– Komad evocira životne cikluse kroz pet sezona, kako je opisano u Koenovoj muzici i pesmama. Slavni Leonard Koen dao je blagoslov za ovu kreaciju i sam je birao pesme iz njegovog bogatog opusa. Nažalost, preminuo je 2016. godine pre nego što smo krenuli u samu realizaciju, te nije doživeo da vidi premijeru. Međutim, na samoj premijeri, kada smo se svi držali za ruke uoči izlaska na scenu, osećali smo njegovu prisutnost. Svuda je sa nama. Velika je odgovornost izvoditi „Igraj sa mnom“ i ogromna nam je čast što možemo da svuda po svetu prenosimo zaostavštinu i čarobnu poeziju i muziku legende kakav je bio Koen.

Beogradski festival igre, BFI, balet Labudovo jezero
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Igračica Lori Irvin je naglasila da su srce trupe upravo njeni igrači koji imaju veoma izraženu individualnost, što se oseća i na sceni.

– U svakom pokretu, telu i zvuku nosimo esenciju Leonarda Koena i to je najveća dragocenost. Važno je istaći da je pre svega bio i pesnik čija poezija prožima ceo naš komad. Čast je što ćemo moći da to i pokažemo i što će Koenova poezija moći da se vidi i čuje kroz „Igraj sa mnom“ – rekla je Irvin i istakla da neće biti priče kao takve, ali da će se kroz igru prepoznati „umetnikova duga šetanja ulicama Montraela, Koenov poseban hod, videće se njegov karakterističan šešir, pisaća mašina, te će publika zajedno sa njima proći kroz emotivno putovanje kroz stvaralaštvo Leonarda Koena“.

„Retko imamo privilegiju da svedočimo ovakvom prikazu izvrsnosti. Balet džez Montreal, kome pripisuju da ima neke od najboljih igrača sveta, zaista živi svoju reputaciju…“, kritika je stranih medija.

Komadom „Igraj sa mnom“ trupe Balet Jazz Montreal u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 11. i 12. aprila biće zvanično zatvoren ovogodišnji 19. Beogradski festival igre.

Bonus video: U Madlenijanumu otvoren 19. Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar