Foto:printscreen/youtube/Laguna; privatna arhiva

Najveća svetska biblioteka za međunarodnu književnost za decu i mlade, Internationale Jugendbibliothek sa sedištem u Minhenu, u godišnjem katalogu koji priprema uoči najvećeg i najznačajnijeg sajma knjiga u svetu u Frankfurtu, među 200 najboljih knjiga za decu na svetu uvrstila je i dvoje autora iz Srbije. U pitanju su roman „Crna ptica“, doktoranda dramaturgije iz Vranja Aleksandre Jovanović i „Kaput od mahovine“ profesora fizičkog vaspitanja i pisca iz Leskovca Stefana Tićmija.

Aleksandra Jovanović je za knjigu koja je sada među 200 najboljih za decu na svetu početkom godine dobila nagradu Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo namenjeno mladima objavljeno u 2020. godini na srpskom, a Tićmi je ranije kao autor hit romana „Ja sam Akiko“, bio lauerat ove nagrade za 2018. godinu.

Tićmi za portal Nova.rs o stvaranju “Kaputa od mahovine”, priči o Najdanu koja počinje kao bajka o čoveku kome iz leđa narasta drvo, kaže da se „izolovao kako bi napisao roman o izolovanom čoveku“:

„Taman kad je trebalo da ga predstavim publici prošle godine, usledila je  izolacija, korona. Rukopis je bio kao neko mini predskazanje. No, Najdan se iščupao, nekako, nadam se da ćemo i mi, kolektivno“, kaže Tićmi.

Stafan Tićmi Foto:printscreen/youtube/Laguna

Srećan je što su autori kataloga The White Ravens Međunarodne biblioteke za mlade, prepoznali Kaput, jer „žanrovski nije ni tamo ni ovamo“.

„Magijski realizam, a nije. Bajka, a nije. Fantastika, a nije. Ali da je o sazrevanju, jeste. Da je poetski, jeste. I sve je u jeziku, da“, dodaje on o romanu koji je izdala Laguna.

Da je njen roman “Crna ptica” uvršten među 200 najboljih za decu na svetu, Aleksandri Jovanović, koja je na doktorskim studijama Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, juče ujutru je javio sam Tićmi. Kako kaže, nakon prvog radovanja je pogledala katalog, gde je naišla na najrazličitije pisce i ilustratore iz celog sveta, čije su priče delovale „potresno, inovativno i upečatljivo“.

Aleksandra Jovanović Foto:Privatna arhiva

„Tada je radost postala stvarna, jer ovakva čast ima smisla, jedino kada uzmemo u obzir sve odabrane. Radujem se svim nepoznatim stvarima koje dolaze iz ovoga, a beskrajno sam zahvalna ljudima koji su predložili naše rukopise i uvrstili ih u ovaj katalog“, kaže Jovanović.

“Crna ptica” u izdanju Kreativnog centra je roman o dvanaestogodišnjoj devojčici Želji koja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći i u toj svoj čežnji se sve više udaljava od realnosti, te se okreće neobičnom poznaniku Vuku. Pored nagrade Politikinog Zabavnika i nagrade Grada Niša „Maleni cvet“ za 2020. godinu, Jovanović je u „trci“ i za regionalnu nagradu Mali princ, koja se u okviru Susreta dečjih pisaca Vezeni most u Tuzli svake godine dodeljuje autorima dečjih knjiga iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Pored nje, Srbiju „predstavlja“ i Danica Bogojević, autorka knjige „Zagrli mesec“.

„Nas dvoje smo nebo i zemlja“

Osim geografske blizine njihovih rodnih gradova, Vranja i Leskovca, i činjenice da je za obe knjige ilustracije radio Bob Živković, knjige Tićmija i Aleksandre Jovanović već imaju „neki zajednički regionalni život“:

„Nadam se da će zaživeti i u nekim drugim vanregionalnim prevodima, videćemo. Ovo priznanje upravo to i podstiče“, dodaje Tićmi, koji je Aleksandru upoznao na zajedničkoj promociji knjiga na sajmu u Skoplju.

Aleksandra dodaje da nije bilo čudno što su se oboje našli tu.

„Tićmi i ja se poznajemo svega par meseci, a možda baš zahvaljujući našem potpuno različitom pristupu pisanju i izgradnji priče, ovakav ishod ima smisla. Zaista smo nebo i zemlja, a čini mi se da je to taj zanimljiv deo“, kaže ona.

Jug se raspisao i to lepo, dodaje Tićmi i podseća da je niški pisac Dejan Stojiljković nedavno dobio Andrićevu nagradu.

Bonus video: Đorđe Matić: Lepa Lukić i Ivo Andrić su direktno povezani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar