Foto:AMPAS/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ke Huj Kvan osvojio je Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Sve u isto vreme". Ovo je njegov prvi angažman nakon 30 godina jer je kao dete osamdesetih bio velika zvezda igrajući u čuvenim filmovima "Gunisi" i "Indijana Džons". Od tada Holivud ga je zaboravio, ali sada se vratio osvojivši Oskara!

– Kažu da se ovakve priče dešavaju samo u filmovima – rekao je uplakani Kvan na dodeli, dok je primao nagradu.

U veoma emotivnom govoru zahvalio se svima koji su ga podržavali tokom godina kada uopšte nije igrao, a posebno supruzi koja ga je stalno uveravala da će njegovo vreme tek doći.

– Ne mogu da verujem da mi se to dešava. Ovo je američki san – rekao je Kvan, a njegova životna priča je poput filma…

Kao dete, Ke Huj Kvan se preselio iz Vijetnama u Hong Kong kao izbeglica, a zatim se nastanio u SAD. Slučajno je dobio audiciju da igra kineskog džeparoša u filmu „Indijana Džons i ukleti hram“ iz 1984, a zatim je sledeće godine odmah zaigrao u ostvarenju „Gunisi“.

Ali, kako je odrastao, uloge su ga mimoilazile, a on se zadovoljio radom iza kulisa kao koordinator kaskadera i pomoćnik reditelja, piše „BBC“.

Harrison Ford, Ke Huy Quan Foto:LUCASFILM LTD / Entertainment Pictures / Profimedia

Inspirisan filmom „Crazy Rich Asians“, odlučio je da još jednom pokuša da ostvari svoj san o glumi iako se približio 50. godini. Prijatelj agent je pristao da ga zastupa – i dve nedelje kasnije Kvan je primio poziv za „Sve u isto vreme“.

– Moja mama ima 84 godine i gleda me sada kod kuće. Mama, upravo sam dobio Oskara – rekao je, savladan emocijama, ljubeći svoju zlatnu statuu, dižeći je uvis:

– Moje putovanje je počelo na brodu. Proveo sam godinu dana u izbegličkom kampu i nekako sam završio ovde na najvećoj holivudskoj bini.

Kvan je imao sedam godina kada je napustio Vijetnam u skučenom čamcu kasnih 1970-ih, došavši u Hong Kong sa svojim ocem, dok su njegova majka i troje braće i sestara otišli u Maleziju. Porodica se ponovo ujedinila kada su emigrirali u SAD 1979. godine, potez koji je opisao kao „veliku traumu“:

Foto:Michael TRAN / AFP / Profimedia

– Bili smo izbeglice. Niko nas nije hteo… Zvali bi nas „sveži s broda“. Ismevali bi nas dok smo bili u školi. Možete zamisliti kako to utiče na psihičko stanje deteta – ispričao je u jednom intervjuu za „Gardijan“.

Njegov život se promenio kada je sa 12 godina otišao da podrži svog mlađeg brata na audiciji za „Indijana Džonsa“. Kvan nije nameravao da ide na audiciju, ali je direktor kastinga predložio da se i on oproba. Tri nedelje kasnije, bio je na putu za Šri Lanku gde je trebalo da počne snimanje filma.

– Bilo je to jedno od najsrećnijih trenutaka u mom životu – rekao je.

Spilbergovo ostvarenje su od tada kritikovali, ali Kvan veruje da slavni reditelj zaslužuje priznanje:

– Spilberg je bio prva osoba koja je stavila azijsko lice u holivudski blokbaster. Short Round je smešan, on je hrabar, on spasava Indijani Džounsu zadnjicu!

Steven Spielberg, Ke Huy Quan Foto:LUCASFILM LTD / Entertainment Pictures / Profimedia

Zatim je u filmu „Gunisi“ glumio pored drugih mladih zvezda kao što su Šon Astin, Džoš Brolin, Kori Feldman i Marta Plimpton. Nastavio je da se pojavljuje u TV sitkomima „Together We Stand“ i „Head of the Class“. Ali, kako su 90-te odmicale, ponude su počele da se smanjuju. Sve uloge koje mu je agent slao bile su male i stereotipne.

Foto:John Salangsang / Shutterstock Editorial / Profimedia

– Uvek je teško napraviti tranziciju od glumca deteta do odraslog glumca. Ali, kada si Azijat, onda je 100 puta teže. Ako biste uzeli 100 scenarija, postojala je velika verovatnoća da nijedan od njih ne bi imao značajne azijske likove. Mnogo vremena smo mi bili samo deo šale. Rane 20-te bi trebalo da budu zlatne godine, a sve što sam radio je da sam čekao da telefon zazvoni – iskren je bio Kvan u intervjuu za „Telegraf“.

Nevoljno je prestao da čeka, a tek nakon uspeha „Crazy Rich Asians“ 2018. odlučio je da pokuša da se vrati na ekran.

– Sećam se da sam tri puta gledao taj film u bioskopu. Svaki put sam plakao jer je to bio tako lep film, ali sam plakao i iz drugog razloga – imao sam ozbiljan F.O.M.O (strah od propuštanja). Želeo sam da budem tamo zajedno sa svojim kolegama azijskim glumcima. Tada se zaista vratila ideja da se vratim svojim korenima – ispričao je Kvan.

Kada je dobio scenario za „Sve u isto vreme“, verovatno nije očekivao da će ga odvesti do Oskara. Na papiru, film se teško prodaje. To je inventivni miks između indi drame o imigrantskoj porodici, lude naučno-fantastične avanture i superherojskog akcionog filma. Kvan igra Vejmonda Vanga, muža menadžerke perionice koju igra Mišel Jeo (dobitnica Oskara za najbolju glumicu), kao i više verzija Vejmonda iz alternativnih univerzuma. Priznao je da nije bio siguran kako će gledaoci reagovati kada vide bivšu dečju zvezdu kao muškarca srednjih godina.

Foto:JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

– Imao sam 50 godina kada sam odlučio da se vratim glumi. Bila je potrebna hrabrost da dam glas tom snu koji sam imao, snu iz kojeg sam morao da odem, i nisam mislio da će naći put nazad – iskren je glumac.

U igri sudbine, jedan od njegovih starijih kolega mu je pomogao da obezbedi svoju povratničku ulogu. Džef Koen, koji je igrao Čanka u filmu „Gunisi“, pomogao je Kvanu da pregovara o ugovoru. Producent filma je rekao da „nikada nije zamišljao da će morati da razgovara sa omiljenim Gunisima za svoj film“.

I Kvan i njegov film su sada osvojili Holivud.

„Sve u isto vreme“ je u nedelju osvojio ukupno sedam Oskara, uključujući za najbolji film i najbolju glumicu. Kvan je bio jedna od najpopularnijih ličnosti u krugu dodele nagrada ove godine, sa svojim neodoljivim entuzijazmom i nizom nasmejanih selfija pored zvezda sa A liste – koje su izgledale jednako srećne što su ga upoznale. Na dodeli je došlo do dirljivog susreta sa njegovom bivšom kolegom iz „Indijane Džonsa“ Harisonom Fordom, koji mu je i dodelio nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Harrison Ford, Ke Huy Quan Foto:ST / Avalon / Profimedia

U svom govoru, Kvan se zahvalio svojoj majci „na žrtvi koju je podnela da bi ga dovela ovde“. Zahvalio se i svom bratu i ženi – „ljubavima života, koji su mu iz meseca u mesec, iz godine u godinu – 20 godina govorili da će doći njegovo vreme“.

– Snovi su nešto u šta morate da verujete. Umalo da odustanem od svog. Za sve vas tamo, održite svoje snove živima!

Bonus video: Oskar – kako je protekla 95. dodela – Ivan Aranđelović i Kosta Peševski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar