Foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Najglamuroznija holivudska noć je iza nas. Svi reflektori sveta bili su usmereni na crveni tepih Oskara i scenu Dolbi teatra na kojoj je apsolutno trujumfovao film "Sve u isto vreme" osvojivši sedam zlatnih statua, uključujući i onu za najbolji film. Ipak, zanimljivije od onoga šta se događalo ispred kamere, je svakako ono šta se događalo iza - u bekstejdžu.

Prema pisanju „BBC“, ove godine su tiši, emotivniji trenuci nadmašili prošlogodišnje skandale. Bilo da je to dirljiva posveta najboljeg reditelja Danijela Kvana njegovoj majci, ili dvojac iza pesme „Natuu Natuu“ – koji su svoju nagradu posvetili ambicioznim filmskim stvaraocima u Indiji, čitavo veče je obeležilo povratak na zdraviju ceremoniju dodele Oskara nakon kontroverznih scena i šamara Vila Smita.

Evo nekoliko najboljih trenutaka iz bekstejdža.

1. Mišel Jeo motivacioni govornik?

Bilo je toliko toga što je Mišel Jeo rekla iza scene, da bi zaista mogla da ima drugu karijeru kao motivacioni govornik, piše BBC novinar sa lica mesta. Jeo je ušla u istoriju u nedelju uveče kada je postala prva Azijatkinja koja je osvojila nagradu za najbolju glumicu i tek druga obojena žena koja je odnela nagradu u poslednjih 21 godinu.

Oskar 2023 Tanjug/AP
Oskar 2023 Tanjug/AP

– Je*eno smo razbili taj stakleni plafon – ja sam ga kung-fuom razbila – uzviknula je glumica uz klicanje svih prisutnih u prepunoj sobi dodajući:

– Toliko je onih koji su se osećali nevidljivo i to nije samo azijska zajednica. Svako ko je identifikovan kao manjina zaslužuje da bude saslušan, zaslužujemo da budemo viđeni, zaslužujemo da imamo jednake mogućnosti!

2. Ponekad se isplati upoznati svoje heroje

Svako ko kaže „nikad ne upoznaj svoje heroje“, nikada nije imao zadovoljstvo da razgovara sa Brendanom Frejzerom, piše novinar BBC. Frejzer je ispraćen ovacijama kada je došao do mikrofona u bekstejdžu, i delovao je toliko oduševljeno i dirnuto svojim Oskarom da je u suštini šaputao svoje odgovore u mikrofon.

Predstavnici medija gledali su ga kako briše suze dok je govorio o tome kako se nadao da će doživeti titulu najboljeg glumca:

Foto: REUTERS/Eric Gaillard

– Snimanje filma na ovaj način potvrdilo je koliko je važno igrati svaki put kao da je to prvi i poslednji put da to radite – rekao je Frejzer dodajući:

–  Mislim da je film taj koji će promeniti srca i umove i to je divno!

3. Ženama je muka da traže svoje mesto!

Tokom cele noći, žene Holivuda su izgledale ujedinjene iza jedne poruke: Konačno je došlo vreme! Od najboljih do novopridošlica, svaka žena koja je ponosno nosila Oskara odvojila je trenutak da razmisli o tome šta znači raditi u industriji koja ponekad može biti seksistička i rasistička.

Ove godine su žene govorile!

Rijana Foto:Tanjug/AP Photo/John Locher

– Ovo je prvi indijski film koji je pobedio – i to dve žene… Ne treba vam mesto za stolom, napravite sopstveni sto i sedite – reči su Guneet Monga, autorke najboljeg dokumentarnog kratkog filma „The Elephant Whisperers“

– Prvo, samo želim da se zahvalim Akademiji što nije bila smrtno uvređena rečima „Žene“ i „Razgovaranje“ koje su tako blizu bile zajedno – rekla je Sara Poli, pobednica za najbolji adaptirani scenario za film „Žene govore“

– U suštini samo više žena bilo gde, bilo kada odjednom – sve u isto vreme! – rekla je Džejmi Li Kertis, najbolja sporedna glumica u filmu „Sve u isto vreme“.

4. Zarazna energija Ke Kvana

Ke Huj Kvan je praktično skočio na scenu pošto je dobio ovacije okupljene novinarske grupe. Njegova energija se osećala kao da stojite pored uzbudljivog klinca koji ne može da veruje da će uskoro upoznati Deda Mraza – i to je zarazno!

– Pre svega, možete li da verujete da držim jednu od ovih – povikao je najbolji sporedni glumac.

Foto:AMPAS/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Povratak Ke Huj Kvana je bila priča koji su svi sa oduševljenjem čekali. Ali, iza scene se uozbiljio i ispričao da je izgubio zdravstveno osiguranje tokom pandemije jer nije mogao da nađe posao kao glumac. Ponekad se, kako je rekao, plašio da „smeta“ svojim agentima da pitaju da li imaju posla za njega. Ali, sve će se to promeniti, sada kada kući nosi Oskara.

– Nadam se da ću kada pozovem svog agenta sutra dobiti drugačiji odgovor!

5. Džejmi Li Kertis slavi uz mađarske pesme

Džejmi Li Kertis je zasmejavala celu sobu punu novinara tokom svog intervjua posle Oskara. Ali, na trenutak se uozbiljila kada je pričala o prihvatanju Oskara u čast svojih roditelja, pokojnih glumaca Tonija Kertisa i Dženet Li.

Foto: REUTERS/Eric Gaillard

– Dozvolite mi da budem iskrena, ne verujem u svet u kome postoji gomila ljudi koji nas gledaju sa visine. Mislim da smo mi oni u onome što radimo, u našim delima i u našim idejama. Ponosna sam što sam njihov „proizvod“ i znam da bi bili neverovatno ponosni na mene – rekla je glumica.

Zatim je, u pravom stilu Džejmija Lija, zapevala, kako je rekla, mađarsku pesmu – njeni deda i baka su bili mađarski imigranti u SAD – pre nego što je odgovorila na sledeće pitanje o svom poreklu.

Bonus video: Oskar – kako je protekla 95. dodela – Ivan Aranđelović i Kosta Peševski

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar