Foto:promo

Izložba "Od reči do filma", koja je posvećena veku od rođenja Arsena Diklića, biće otvorena 22. novembra u podne u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove institucije.

Arsen Diklić, jedan od naših najznačajnijih scenarista, ali i književnika, rođen je 14. novembra pre stotinu godina u Starom Selu, a preminuo je u Beogradu 1995.

Bio je autor scenarija za neke od najvoljenijih filmova jugoslovenske kinematografije, od „Diližanske snova“, preko „Marša na Drinu“ i „Užičke republike“, do „Zimovanja u Jakobsfeldu“ i „Salaša u Malom Ritu“, dok trenutno Lordan Zafranović po Diklićevom predlošku „Deca Kozare“ snima film „Zlatni rez 42“.

Izložbu „Od reči do filma“ kreirala je Milja Stijović, kustos Jugoslovenske kinoteke, koja se potrudila da beogradsku publiku pod svodovima Kinoteke poveže s ambijentom i mestima na kojima je pisac stvarao, pre svega s Petrovaradinom i banatskim naseljem Jaša Tomić, gde je napisao najveći broj svojih dela i boravio tokom Drugog svetskog rata.

Originalni scenariji, knjige snimanja, nagrade, piščeve beleške, koje je čuvao Diklićev unuk Arsen Plahin, najbolje pokazuju kako su nastajala neka od najznačajnijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, poput „Marša na Drinu“ ili „Užičke republike“.

Na osam video-zidova publika će videti inserte iz 13 filmskih ostvarenja, uz njihov kratki sadržaj i opis radnje. Uz inserte će biti emitovane i špice kako bi se stekao bolji uvid u autorske timove. Osim istaknute filmografije, izložbu čini i svojevrsna autobiografija, deo pisma Arsena Diklića Narodnom pozorištu u Mostaru povodom premijere njegove prve drame „Na zelenoj reci čun“ daleke 1959.

Publika će biti u prilici da vidi i jedan od poslednjih TV intervju Arsena Diklića, dat Moši Odaloviću u emisiji RTV Vojvodina „Zmajevci“ (1995).

U dve vitrine u zdanju Kinoteke u Uzun Mirkovoj biće izložene filmske nagrade, fotografije sa snimanja, knjige dijaloga, scenariji, a poslednja celina posvećena je pisanoj reči, pa će se tako na postamentu naći pisaća mašina i u njoj strana scenarija iz filma „Užička republika“ s čuvenom replikom „Alo, Požega“.

Bonus video: Izrada scenografije za novi Zafranovićev film

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar