Foto: Shutterstock

Kada svemirski kamen udari o Mesec, krater na mestu udara često ostaje milijardama godina, praktično zamrznut u vremenu.

To je zato što, za razliku od Zemlje, naš prirodni satelit nema vremenske prilike koje bi isprale sudar, niti intenzivne geološke aktivnosti koje bi prekrile površinu novom stenom.

Nasina nova svemirska letelica “Orion” — koja trenutno kruži oko Meseca u ključnoj misiji bez posade kako bi testirala sposobnosti svemirske kapsule — snimila je detaljne slike Mesečevog tla sa dubokim kraterima.

“Ima još mnogo toga da se istraži, a fokus Artemis I misije je južni pol Meseca. Jedinstvene karakteristike ovog regiona obećavaju naučna otkrića koja će pomoćo dalje istraživanje Sunčevog Sistema.“, piše u opsiu slike.

NASA je snimila crno-bele slike optičkom navigacionom kamerom kapsule “Orion”, koju inženjeri testiraju za buduće letove na mesec.

“Orion” je oborio rekord star više od pola veka i dospeo do najudaljenije tačke od Zemlje, udaljene više od 434.000 kilometara. Prethodni rekord je postavljen 1970. godine tokom Apolo 13 misije, čija je letiilica uspela da se udalji 400.000 kilometara od Zemlje.

„Orion koristi optičku navigacionu kameru za snimanje snimaka Zemlje i Meseca u različitim fazama i udaljenostima, pružajući poboljšani korpus podataka koji potvrđuje njegovu efikasnost u različitim uslovima osvetljenja kao način da pomogne u orijentaciji svemirske letelice u budućim misijama sa posadom, “, napisala je NASA.

Tokom preleta, Orion je prošao iza Meseca, što mu je omogućiloo da snimi slike strane Meseca koja se nikada ne vidi sa Zemlje.

Ispod je slika koju je napravila navigaciona kamera svemirske letelice dok se približavala Mesečevoj površini.

Foto: NASA

Direktor leta u NASA-inom svemirskom centru Džonson, Džad Friling, rekao je da su članovi tima misije Orion zadovolni ponašanjem letelice i dodao da su kontrolori leta zadivljeni slikama koje su stigle sa letelice.

„Artemis I“ je predviđen kao probni let sa ciljem da se isproba nova „SLS“ raketa i obave sve pripreme za buduće misije. Naredna misija „Artemis II“ zakazana za maj 2024. godine, odvešće četiri astronauta do Meseca i nazad, bez sletanja na površinu.

2025. godine „NASA“ planira da na površinu Meseca spusti dva astronauta, uključujući i prvu ženu, dok će druga dva astronauta ostati u orbiti Meseca u komandnom modulu.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svetu, ogromna dvostepena raketa „Spejs lanč sistem“ (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je „Saturn V“ leteo tokom programa „Apollo“ na Mesec 1960-ih i 70-ih godina.

***

BONUS VIDEO: Fenomen prirode – „Mesečeva dolina“ na Zemlji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar