Foto:Shutterstock

Fotografija koju je nedavno napravio „Kjuriositi“ rover na Marsu prikazuje veoma zanimljiv fenomen, a snimak je izazvao pravu buru na društvenim mrežama i raspravu o tome ima li života na Crvenoj planeti.

Polemika o postojanju života na drugim planetama je predmet rasprava godinama unazad, a mnogi smatraju da vanzemaljski život postoji još negde u svemiru vodeći se principima verovatnoće. NASA je tim povodom sprovela mnogo istraživanja u cilju pronalaska tragova života na planetama u neposrednoj blizini Zemlje.

Fotografiju koju je rover inicijalno napravio 7. maja čini se kako prikazuje savršeno uklesana vrata u stenovitu površinu zemlje.

NASA je dala naučno objašnjenje ovog zanimljivog fenomena.

Pročitajte još

Nasini naučnici objašnjavaju da je postojanje „magičnih vrata“, kako su ih neki nazvali, rezultat seizmičkih pokreta koji se događaju i na našoj planeti.

Eksperti objašnjavaju kako su zemljotresi na Marsu vrlo česta pojava i da su „vrata“ rezultat cepanja stena nakon zemljotresa koji se dogodio 4. maja.

Sandživ Gupta, profesor geologije na Impirijal koledžu u Londonu i jedan od naučnika Nasine „Curiosity“ misije, rekao je da je rupa nastala uz pomoć normalnih geoloških procesa.

„Na slici nema ništa čudno, ovo je samo rezultat normalnih geoloških procesa. Površina Marsa je sačinjena od peščara koje su izložene različitim pritiscima zbog čega se nekad formiraju pukotine pravilnog oblika“, objašnjava on.

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter