Foto: NASA/ Smrt zvezde

Svemirska agencija „NASA“ je predstavila seriju fotografija novog svemirskog teleskopa „Džejms Veb“, a naučnici kažu da se radi o „istorijski značajnim fotografijama“.

Svemirski teleskop „Džejms Veb“, vredan 10 milijardi dolara, je najveći i najmoćniji teleskop ikada napravljen, a stručnjaci kažu da bi mogao radikalno da promeni naše razumevanje kosmosa.

Prvu fotografiju sa novog teleskopa je sinoć predstavio američki predsednik Džozef Bajden, a NASA i njeni partneri, Evropska svemirska agencija i Kanadska svemirska agencija, su danas objavili zasebnu seriju slika u punoj boji sa Veb teleskopa.

„Ovo je istorijski momenat za nauku i tehnologiju, za Ameriku i čitavo čovečanstvo“, rekao je Bajden.

Foto:NASA
Foto:NASA
Foto: Nasa
Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Ono što sam videla me je dirnulo kao naučnicu, inženjerku i kao ljudsko biće“, istakla je zamenica direktora Nase“, Pem Melroj u razgovoru s novinarima tokom predstavljanja.

Svemirski teleskop „Džejms Veb“ (JVST) je lansiran 25. decembra prošle godine i najavljen je kao naslednik čuvenog svemirskog teleskopa „Habl“.

Svemirska opservatorija moći će da zaviri u atmosferu egzoplaneta i posmatra neke od prvih galaksija stvorenih nakon što je svemir nastao posmatrajući ih kroz infracrveno svetlo koje je nevidljivo ljudskom oku.

(Izvori: NASA, BBC, Guardian, CNN)

***

BONUS VIDEO: Najmoćniji teleskop leti u svemir – šta da očekujemo?

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare