Foto: Handout / AFP / Profimedia

Astronomi su otkrili egzoplanetu u našoj blizini koja je, ukoliko se to dokaže kao tačno, prva potpuno prekrivena vodom.

TOI-1452b je nešto veća i masivnija od Zemlje, nalazi se u sazvežđu Zmaja i od naše planete je udaljena 100 svetlosnih godina, piše britanski „Independent„.

U studiji objavljenoj u časopisu „Astronomikal žurnal“, naučnici sa Univerziteta Montreal utvrdili su da je planeta sačinjena od mase manje guste od stena, ali gušće od gasa – potencijalni znak globalnog okeana.

„TOI-1452b je najbolji kandidat za okeanski svet na koji smo dosad naišli. Njen prečnik i masa sugerišu mnogo manju gustinu od one koju imaju planete sačinjene od metala i stena, kao što je sa Zemljom slučaj“, kaže astrofizičar Šarl Kadu.

Pročitajte još

Planeta je prvi put uočena pomoću Nasinog „Trenziting Egzoplenet Srvi“ satelita koji proučava udaljene zvezde za karakteristične znakove u padu svetlosti koji označavaju prolazak egzoplanete.

TOI-1452b se nalazi u binarnom zvezdanom sistemu, pa je bilo malo teže uočiti je, ali su naučnici sa univerzitetske opservatorije „du Mont-Mégantic“, pomoću analitičkih metoda utvrdili njeno postojanje.

Za razliku od Zemlje, koja je najvećim delom sačinjena od stena i metala sa vodom koja pokriva dve trećine površine, TOI-1452b čini se da je načinjena najvećim delom od vode.

Veruju da je to tip globalnog okeana sličnog dubokim vodama koje leže ispod ledene kore Saturnovog satelita Enkelada.

***

BONUS VIDEO: Fenomen prirode – „Mesečeva dolina“ na Zemlji

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News