U Srbiji festivali oživeli, a šta je s regionom i svetom

Showbiz 21. jul. 202121:02
Podeli:
Foto: VALERIE MACON / AFP / Profimedia

Građani Srbije su, za razliku od regiona i drugih zemalja širom sveta, ove godine imali prilike da se male opuste, te da uživaju u muzičkim festivalima širom zemlje. Od Arsenala u Kragujevcu krajme juna, preko EXIT-a početkom jula, pa sve do Lovefesta koji nas očekuje u avgustu. Evropa, Amerika, ali ni region, nisu bili te sreće.

Koačela, najveći i najprestižniji muzički festival na svetu, koji je u aprilu ove godine trebalo da se održi u Kaliforiniji, ponovo je otkazan zbog pandemije koronavirusa, drugu godinu zaredom.

To je treći put da se ovaj dogadjaj koji se odvija na otvorenom otkazan ili odložen zbog pandemije. Prvi put se to dogodilo u 2020. godini, kada je njegov datum bio pomeren nekoliko meseci unapred, da bi na kraju i zaista bio otkazan. Koačela festival obično okupi oko pola miliona obožavalaca na lokaciju na otvorenom u pustinji u Kaliforniji.

Iako muzička imena koja bi potencijalno trebala da nastupe nikada nisu objavljena, pop zvezda Lejdi Gaga je u aprilu prošle godine na Instagramu napisala da je sa organizatorima imala dogovoren tajni set na festivalu, ali da je njen nastup otkazan zbog pandemije virusa. Tada je i odložila objavljivanje svog šestog studijskog albuma.

Glastonberi, veliki muzički festival u Velikoj Britaniji, takođe je ponovo otkazan. Informacija je potvrđena još u januaru ove godine.

„Sa velikim žaljenjem moramo da objavimo da ovogodišnji festival Glastonberi, koji je bio planiran za jun, neće biti održan“, naveli su organizatori festivala Majkl i Emili Evis.

Naveli su da je, uprkos svim naporima, „postalo jasno da neće biti u mogućnosti da organozuju festival kako su želeli“.

„Izvinite što smo vas izneverili. Za nas će ovo biti još jedna loša godina. Ulaznice za ovu godinu prebacuju se na sledeću. Majkl i Emili.“

Pol Rid je rekao da je Glastonburi „drugačija zverka u odnosu na većinu festivala“ i da mu je „najverovatnije ponestalo vremena za organizaciju zbog veličine i složenosti događaja“.

PROČITAJTE JOŠ

Manji festivali bi i dalje mogli da budu održani, ali pod uslovom da vlada garantuje sredstva organizatorima u slučaju da moraju da ih otkažu, rekao je on.

Međutim, Siget je takođe doživeo istu sudbinu.

Organizatori mađarskog muzičkog festivala Siget, koji stoji iza nekih od najvećih muzičkih festivala u Evropi, saopštili su u maju ove godine da otkazuju glavni letnji događaj u Budimpešti, i da će umesto toga u 2022. godini uslediti „veliki povratak“.

Iz kompanije koja organizuje festival naveli su tada da je situacija sa pandemijom korona virusa i neizvesnost u pogledu putovanja, smeštaja i korišćenja kartica za vakcinaciju na domaćem i međunarodnom nivou, primorala organizatore na preispitivanje ovogodišnjih festivalskih planova.

Festivali koje je organizovala ta kompanija, u kojoj je američki privatni investicioni fond „Providens ekviti partners“ kupio 70 odsto udela u 2017. godini, donosili su ogroman priliv Mađarskoj od turizma, gde na turističku industriju otpada više od deset odsto bruto domaćeg proizvoda.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar