Poslednje veče festivala Mirdita zatvara film srpskog reditelja

Showbiz 16. okt. 202119:44
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Održano je poslednje veče festivala Mirdita, dobar dan, u Prištini. Ovo je prvi put da se festival održava na Kosovu, a ujedno i osmi put da se održava.

PROČITAJTE JOŠ

Organizatori su na završnici poručili da, iako se sutra vraćaju za Beograd, saradnja Prištine i Beograda ne treba da prestane.

„Smatramo da Beograd i Priština treba da saradjuju i u periodu izmedju održavanja dva festivala. Naša saradnja počinje na festivalu i nastavlja se do sledeće godine“, rekli su organizatori.

Nagrada festivala dodeljena je Nori Ahmataj za dokumentovanje ratnih zločina i osnaživanje marginalizovanih grupa kao što su žrtve rata, ali i produbljavanje saradnje naroda koji su prolazili kroz krize i ratove.

„Želim da naglasim da je saradnja jako bitna, posebno izmedju srpskog i albanskog naroda. Ono što je jako bitno jeste da kroz rad moramo pokazati šta ciljamo“, rekla je ona u svom govoru.

Osmo izdanje festivala u Prištini zatvoriće film “Teret” srpskog reditelja Ognjena Glavonića, čija će projekcija biti održana u Kinu Armata.

Cilj festivala „Mirëdita, dobar dan!“ već osam godina je predstavljanje kulturne scene Kosova u Srbiji, kao i srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali kreiranje tradicije saradnje između građana i građanki Kosova i Srbije.

Inspiracija za festival „Mirëdita, dobar dan“ je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

BONUS VIDEO: Lepota Monike Beluči ne bledi

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

 

Komentari

Vaš komentar