Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prvo veče osmog izdanja festivala “Mirëdita, dobar dan!", jedinstvenog kulturnog događaja koji se od 2014. godine organizuje u Beogradu i Prištini, održano je večeras u Prištini uz predstavljanje moderne umetničke, kulturne i društvene scene Srbije.

U okviru ovogodišnjeg izdanja festivala, građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki. Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, biće posvećen razgovoru i debatama o temama važnim za kosovsko i srpsko društvo, kao i o budućnosti odnosa Kosova i Srbije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Večeras je svoju kosovsku premijeru imao i film “Zaceli me” glumice i producentkinje Danijele Štajnfeld u kojem je otkrila da je bila žrtva silovanja, za koje je kasnije optužila glumca i političara Branislava Lečića.

Publika je uz aplauz dočekala početak premijere, a emocije nisu izostale tokom filma.

“Jako, jako emotivno i bolno iskreno. Zahvalna sam Danijeli jer je u filmu obradila jednu ovako značajnu temu”, rekla je jedna građanka Prištine nakon premijere.

Film takođe donosi priču kako o osobama koje su preživele silovanje, o počinicima seksualnog nasilja, kao i o trnovitom putu progovaranja o tom nasilju i procesu zaceljenja.

Publika je imala priliku i da pogleda nastup dreg kraljica iz Beograda, koje su otvorile pomenuti festival.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Cilj festivala „Mirëdita, dobar dan!“ već osam godina je predstavljanje kulturne scene Kosova u Srbiji, kao i srpske umetničke i kulturne scene u Prištini, kroz susrete umetnika i umetnica, razmenu ideja, razgovor o budućnosti odnosa dva društva, ali kreiranje tradicije saradnje između građana i građanki Kosova i Srbije.
Inspiracija za festival “Mirëdita, dobar dan” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu.

Bonus video: Scenaristi serije „Kljun“ iz Kana: Čekajte 8. epizodu!
Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)