Foto: - / World history archive / Profimedia

Jovanki je razlika u godinama na početku bila problem.

Josip Broz Tito i Jovanka, tada Budisavljević upoznali su se u Daruvaru. Jovanka je tada došla na mesto Davorjanke Paunovič, odnosno postala je Titova sekretarica.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je odrasla u patrijahalnoj porodici, veza sa 32 godine starijim je prerasla u brak. Tajno su se venčali u aprilu 1952. godine.

S druge stren Tito je brinuo za Jovankino obrazovanje. Pobrinuo se za njene časove o protokolnim susretima, primerenom oblačenju i sate stranih jezika, piše „Stil“.

„Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim vaspitanjem. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam, neće biti neskromno da to kažem, dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača“, rekla je Jovanka Titovom ličnom lekaru Aleksandru Matunoviću, koji je potom ovo otkrio u svojoj knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka”.

Jovanka Broz i Tito Muzej istorije Jugoslavije
Jovanka Broz i Tito Foto: Muzej Jugoslavije

Posle pet godina veze, Tito je Jovanku zaprosio na jednostavan način.

„Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću“,rekao je maršal budućoj prvoj dami.

Nekoliko godina pre njegove smrti, par je razdvojen, a Jovanka je nadživela Tita čak 33 godine. Godinama nakon Titove smrti nije imala lična dokumenta, a umrla je u kući koja je prokišnjavala i bila u veoma lošem stanju.

BONUS VIDEO: Konstantin Koča Popović – narodni heroj koji je odbio Tita, Miloševića i Tuđmana

Komentari

Svi komentari (1)