Foto: Printscreen/YouTube/ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

Čuveni Panonski mornar preminuo u februaru 2021. godine u 68. godini života.

Đorđe Balašević stihove je počeo da piše u još u osnovnoj školi, a potom je stvorio neke od najlepših pesama domaće muzike i ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturi.

PROČITAJTE JOŠ:

Kantautor je napisao neke od najlepših ljubavnih pjesama, a inspiracija za brojne popularne stihove bila mu je supruga Olivera. Pored brojnih ljubavnih priča koje je u svojim pesmama opisao, najlepša je ona koju je doživeo sa voljenom ženom.

Đorđe i Olivera upoznali su se 1979. godine, a u braku su bili više od četiri decenije. Olivera Savić bila je reprezenativka u sportskoj gimnastici, a naš umetnik upoznao ju je prilikom gostovanja u jednoj emisiji na novosadskoj televiziji, gd je ona bila deo sportskog programa, a balašević je gostovao kao muzičar. Čuveni kantautor je ovaj susret u više navrata opisivao kao filmski.

Dok je uživao u ljubavi sa svojom suprugom, posvetio joj je većinu stihova svojih popularnih pesama.

Jedna od prvih pesama u kojoj je opisao trenutke svog privatnog života i ljubavi sa Oliverom, bila je numera „Provincijalka“, a supruga muzičara objasnila je kako stihovi pesme upravo govore o njihovom odnosu:

„Ja sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući da se pojavi. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bih potrčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala“, otkrila je Olivera, piše „Index.hr“.

Supruzi je posvetio pesmu sa njenim imenom, a upravo uz ove stihove je sahranjen.

Đorđe je Oliveru zaprosio bez velikih priprema i to preko telefona. Do ove spontane prosidbe došlo je kada je Balašević otišao na letovanje u Umag, gde je shvatio da mu Olivera nedostaje, pa ju je nazvao sa recepcije hotela i pitao da li hoće da se udati za njega. I Olivera tada nije stigla da odgovori, a Đorđe je već seo u auto i krenuo ka Zrenjaninu.

Venčali su se 1981. godine, a kasnije su otkrili da su na venčanje zakasnili.

đorđe balašević
Foto: Privatna arhiva

„Kasnili smo na sopstveno venčanje, tada je Jovana već bila rođena, kada smo se venčali, i ja sam zbog albuma za devojčicu i slike želela da budem u belom, mislim da je to san svake devojke, a Đole je bio neposredniji, on je imao traperice i prsluk, tenisice, naravno, i stavio je bedž – Muppete. Zašto da ne? Pa to je on, na sve drugo ne bih pristala“, opisala je Olivera jednom prilikom.

Svoju ljubav Đorđe je na kreativan i specifičan način izrađavao, u svom stilu. Tako je Oliveri na albumu „Dnevnik starog momka“ iz 2001. godine poslao skrivenu poruku. Na albumu našlo se ukupno 12 pesama i svaka od njih nosila je žensko ime, a imena su poređana tako da početna slova pesama nose poruku: „Olja je najbolja“.

Otilia, Ljerka, Ankica, Jaroslava, Eleonora, Nevena, Anita, Julia, Branislava, Ognjena, Ljudmila, Anđela

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Kako je Olivera ispričala, jedno drugom su u životu bili najveća podrška.

„Ruka koja me 40 godina držala na ramenu nije me plašila. Uvek me je podržavao, njegova ruka je i dalje tu. Teret koji sam nosila, a koji je ovakav i onakav, dodeljuje se ljudima koji lete previsoko“, opisala je Olivera ljubav sa Đorđem Balaševićem.

BONUS VIDEO: Lepa Brena se prisetila nastupa na otvaranju Olimpijade 1984., pevala je uz Balaševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare