Foto: TikTok/spotted.cars.zagreb, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Filipu Mihaliću je pošlo za rukom da sa samo 17 godina zavede hrvatsku javnost. Mediji su ga nazvali „genijem”. Svi su bili uvereni da će zbog "ambicije, upornost i vizije" postati jedan od najboljih privrednika nove generacije. Vrovali su u to da će postati novi Mate Rimac. Međutim, sada šest godina kasnije, otkriveno je da je odgovoran za brojne malverzacije, i da zapravo nije nikakav potencijal, već sin hrvatskog moćnika koji je pokušao da se dodatno obogati prevarama.

Naime, otkriveno je da je mladi preduzetnik iz Varaždina, osumnjičen za falsifikovanje kovid testova, posao na kojem je navodno zaradio 3,5 miliona evra, piše Jutarnji list.

U varaždinskoj policiji Jutarnjem su potvrdili da rade na ovom slučaju, dok njegova firma Burien d.o.o. to poriče.

Filip Mihalić Foto:Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

„Zgroženi smo sadržajem objavljenih tekstova koji se neprimereno i senzacionalno objavljuju i recikliraju u novinama, a nakon teksta koji je objavljen u jednom dnevnom listu, u ime kompanije Burien d.o.o., a povodom Vašeg upita u vezi sa sadržaj medijskih objava, u potpunosti osporavamo navode o tome kakvo bi poslovanje bilo koje kompanije bilo protiv pozitivnih propisa i javnog morala“, rekli su iz kompanije za Jutarnji list.

U kuloarima Varaždina ne veruju da je, ako su sumnje tačne, mladi Mihalić bio organizator operacije. Do sada je imao jednu optužnicu i osudu, ali sumnjaju da bi njegovo znanje, kreativnost i veze koje je uspeo da prikupi do svoje 25. godine bili dovoljne za opsežan posao falsifikovanja i distribucije kovid testova.

Kažu da je Mihalić, otkako je počeo da radi sa Kinom, od perspektivnog klinca sa naprednim vizijama za svoje godine postao mladić sklon problemima.

„U tom poslu je upoznao svakakve momke i roditelji od tada imaju problema sa njim“, rekao je porodični prijatelj.

Inače, Mihalić je stari znalac policajaca. Pre četiri godine optužen je za falsifikovanje evra, a pre dva meseca prijavljen zbog navodnih pretnji i silovanja.

Osuđen je na godinu dana zatvora zbog falsifikata. Pošto je tada bio stariji maloletnik, izbegao je izdržavanje kazne.

Danas je osumnjičen za falsifikovanje kovid testova.

Njegov otac Anđelko bio je narodni poslanik, a danas je aktivni stranački veteran i sumnja se da je i on pandemiju iskoristio za enormne zarade.

Navodno su uvezli originalne testove preko svoje kompanije Burien od licenciranog proizvođača, kineske kompanije Ksiamen Boson Biotech. Roba je dopremljena avionom iz Kine, a zatim distribuirana u Hrvatskoj. Nakon što su originalni kineski testovi prošli ocenu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, napravljeni na 72 uzorka, u drugoj polovini 2022. godine, po svemu sudeći, isti testovi, u gotovo identičnom pakovanju, više ne stižu u Hrvatsku iz Kine, već iz krajnje opskurnih fabrika u Turskoj.

Većina sadržaja kutije za testiranje antigena koju Mihalić uvozi od druge polovine 2022. godine, nije upakovana niti proizvedena u originalnoj fabrici u Kini, već u Istanbulu i skladištu u Varaždinu.

Sumnja se da su u Turskoj uspeli da rekonstruišu i dosta verno proizvedu svaki deo originalnih testova, izuzev štapića za testiranje. Bili su prinuđeni da ih nabavljaju posebno, od druge kineske kompanije.

Neke kutije su imale dugačke natpise na kineskom, druge ne, neke su imale samo jednocifreni broj, druge ne. Davali su deklaracije i na hrvatskom jeziku. Burienove testove u varaždinskom magacinu spakovali su studenti zaposleni u Studentskoj službi. Sumnjive testove nabavljale su hrvatske bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo i Direkcija za robno snabdevanje.

Na tom poslu su Filip Mihalić i njegova firma zaradili astronomske iznose.

Priliv novca u firmu Burien d.o.o. transparentno se vidi na portalu FinInfo koji objavljuje „kartu” svake hrvatske kompanije. Kako je rastao broj obolelih u pandemiji koronavirusa, tako je rasla i zarada Mihalićeve kompanije.

Tačnije, 2019. godine preduzeće sa jednim zaposlenim nema prijavljenih prihoda. Narednu godinu završava sa 442.000 evra prihoda, a godinu nakon toga prihod bi se čak devetostruko povećao, na 3,47 miliona evra.

Budući da ovako naglo povećanje prihoda mikropoduzetnika u Hrvatskoj nikoga ne čudi, osim ako neki savesni bankar ne otkrije čudne transakcij, Mihalić nije video razloga da ne koristi novostečeno bogatstvo. .

Ubrzo je umesto crvenog terenca srednje klase ili crnog BMV terenca koji je vozio, krstario zagorskim brdima u Lamborgini Huracan-u. Iako ga komšije iz Varaždin Brege nisu videle u luksuznom automobilu personalizovanih registarskih oznaka, lamborgini je viđen na pumpi Kero-Benz u Turčinu, koja je u vlasništvu Filipovog strica.

Sa svojom porodicom živi u prelepom dvorcu sa bedemima, nosi nadimak „Varaždinski Pantovčak“.

Sanja Mihalić, Filipova majka, varaždinska je pravnica koja je vodila čitav niz stečajnih postupaka, a od dolaska HDZ-a na vlast u Varaždinskoj županiji, predsednica je Upravnog odbora Opšte bolnice Varaždin. Za Sanju Mihalić kažu da je veoma dobra u svom poslu. Na adresi njene advokatske kancelarije u centru Varaždina registrovana je firma njenog sina Filipa – Burien d.o.o.

Pročitajte još:

Filip se retko viđa u Varaždinu. Kažu da je od 18. kada mu je propao tekstilni posao, zbog čega je sa majkom dva puta posetio Kinu, uglavnom boravi u Zagrebu. I tamo se možete osećati kao kod kuće. Njegova majka u Zagrebu ima stan na Cvetnom trgu. Pored stana od 100 kvadrata, tu je i zeleni krov od nešto manje od 20 kvadrata i garaža.

Filipova majka ima i stan u Bundek centru, veličine 60 kvadrata, pola kuće u Baškoj Vodi, kancelariju u centru Varaždina, pravo građenja u Knegincu, livade, šume…

Inače, kako pišu hrvatski mediji, Sanja je oko 20 godina starija od supruga i njena porodica je jedna od najimućnijih u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO Vučićevo kumče hara BG ulicama u „lamborginiju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar