Foto: Luka Dakskobler / Zuma Press / Profimedia

Pripadnica civilne zaštite ElenaLo Duka (56) poginula je tokom vršenja uviđaja na italijanskoj strani područja koje je zahvatio požar koji bukti i u Sloveniji, objavili su italijanski mediji. Stanko Močnik, koji predvodi vatrogasnu ekipu na terenu, rekao je u petak ujutru da je požar trenutno pod kontrolom, a na požarištu je tokom noći bilo više od 500 vatrogasaca koje su jutros zamenile nove ekipe, prenosi Hina.

Kako navode, na nju je palo izgorelo drvo dok je obavljala uviđaj. Lo Duka je bila policajka, koja je ujedno i volontirala za civilnu zaštitu. Načelnik policije u Prepotu Lamberto Đanini istakao je da je taj tragični događaj rastužio celu policiju.

Veliki požar na slovenačkom Krasu uz granicu s Italijom ne smiruje se i dalje, o čemu svedoče dramatične priče meštana koji stanje opisuju kao „očajno“ dok zajedno s vatrogascima pokušavaju da spasu „šta se spasiti može“.

Požari na zapadu Slovenije traju već peti dan, a najrazorniji koji se pre dva dana proširio iz Italije uništio je do sada više od dve hiljade hektara, prenosi N1.

Stanko Močnik, koji predvodi vatrogasnu ekipu na terenu, rekao je u petak ujutru da je požar trenutno pod kontrolom, a na požarištu je tokom noći bilo više od 500 vatrogasaca koje su jutros zamenile nove ekipe.

„Situacija je pod kontrolom nakon burne noći u kojoj je izbilo nekoliko novih požara koje smo ograničili, a danas će biti izazov da ne dopustimo požaru da se širi“, rekao je Močnik za slovenačku televiziju, dodavši da su vatrogasne ekipe iscrpljene, ali i dalje spremne da daju sve od sebe.

Prema najavama, gašenje vatre će se i danas nastaviti iz vazduha, u čemu helikopterima slovenačke vojske pomažu i letelice za gašenje iz Italije, Hrvatske, Austrije i Slovačke.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog smanjene opasnostiu četvrtak uveče vratili su se stanovnici u tri sela koji su bili evakuisani.

Premijer Slovenije Robert Golob je za nacionalnu televiziju najavio zakon kojim požarom pogođenim područjima biti nadoknađena šteta.

“Nadoknadićemo im štetu nastalu u ovom požaru, a država će preuzeti i troškove koje imaju pogođene opštine s održavanjem požarne sigurnosti”, rekao je Golob koji je ranije izjavio da će Slovenija sledeću požarnu sezonu dočekati spremnija i kad se radi o gašenju iz vazduha, dodajući da je sada previše zavisna od solidarnosti susednih država.

BONUS VIDEO: Vetar ometa gašenje požara u okolini Atine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar