Foto:Instagram/europeancommission

Vidite li crvene tačke na mapi? Oni su ozbiljno upozorenje na promenu klime i njihova koncentracija ogromna je na Balkanu, a velikim delom obuhvataju i Srbiju.

Kako se navodi u upozorenju Evropske komisije uz kartu Evrope, 2022. je bila druga najgora godina za šumske požare. Gotovo 900.000 hektara zemlje – što je područje veliko kao Kipar – izborelo je u EU. Izgorele su mnoge šume.

„Ne možemo da priuštimo da ih izgubimo i jedinstvene koristi koje donose, od regulacije klime do biodiverziteta. Šumski požari, suša i drugi pritisci ugrožavaju njihovu budućnost. Popunjavamo praznine u informacijama o evropskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU“, navodi se u upozorenju.

Kako navodi Evropska komisija, novi Zakon o monitoringu šuma će uticati na satelitsku mrežu Kopernikus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i razmenu kritičnih informacija o evropskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU, vlasnicima i upraviteljima šuma da se suoče s izazovima i zaštite ekološke i ekonomske funkcije šuma.

***

BONUS VIDEO: Pogledajte kretanje strahovite oluje: Pokosila Italiju, nova apokalipsa čeka Sloveniju i Hrvatsku, poznato i kada stiže u Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar