Harkov Ukrajina rat Foto:Tanjug/Ukrainian Emergency Service via AP Photo

Sedam državljana Indije je u video poruci navelo da ih ruske vlasti teraju da ratuju u Ukrajini na strani Rusije.

Snimak sa obraćanjem sedam Indijaca objavljen je na društvenoj mreži X blogerke i novinarke indijske NDTV Ume Sudhir.

Indijci tvrde da su u Rusiju došli krajem decembra 2023. godine kao turisti, a da im je tada turistički agent ponudio da posete Belorusiju na šta su oni pristali.

„Nismo znali da nam treba viza. Kada smo stigli u Belorusiju, agent nam je tražio novac i onda je nestao“, kaže jedan od indijskih državljana u video klipu, prenosi Ukrinform.

Po dolasku u Belorusiju, indijske državljane je privela policija. Turisti su potom predati ruskim vlastima, koje su ih naterale da potpišu dokumenta na ruskom jeziku bez obezbeđenja prevodioca.

Nakon toga, kako navodi indijski portal Njuz 18, oni su prošli petnaestodnevnu vojnu obuku, a zatim su poslati na front. Indijancima je objašnjeno da alternativa vojnoj službi može biti zatvorska kazna od 10 godina.

Sudhir, koja je objavila video poruku, napominje da njeni sugrađani „u svakom trenutku mogu biti poslati da učestvuju u sukobima“.

Indijske vlasti su saopštile u februaru da pokušavaju da vrate kući oko 20 državljana te zemlje koji su bili u poseti Rusiji i završili u ruskoj vojsci.

BONUS VIDEO: Da li Putin preti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare