Igor Girkin Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski nacionalistički bloger, Igor Girkin, najavio je kandidaturu na predsedničkim izborima iduće godine, prenosi Le Monde. "Mislim da sam kompetentniji u vojnim poslovima od predsednika na odlasku", napisao je on na platformi Telegram.

Girkin, kojem je ratni nadimak Strelkov, nacionalista koji se „istakao“ u ratu u ukrajinskoj oblasti Donbas 2014. godine kao jedan od glavnih proruskih separatista, pa je dogurao i do funkcije „ministra obrane“ samoproglašene Donjecke Narodne Republike. U tom periodu je, kako su pisali ruski nezavisni mediji, izveo više akcija i poteza kojima je izazvao popriličan haos koji ni u Kremlju nisu odobravali te je marginalizovan, zbog čega je, navodno, duboko ogorčen.

Igor Girkin Strelkov
Igor Girkin Strelkov Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Opasna igra

„Naš predsednik je izuzetno lakoverna osoba: osam godina su ga zajedno i odvojeno vukli za nos Obama, Tramp, Makron, Merkel, Porošenko i Zelenski“, piše Girkin Strelkov, koji se takvim idejama „ozbiljno igra sa životom“, piše Jutarnji list. Poznato je da se Putinu na predsedničkim izborima biraju protivkandidati, a kad se pojavi neki ozbiljni, poput Mihaila Hodorkovskog 2004. godine, tada najbogatiji Rus, onda on završi u zatvoru. Danas je u egzilu.

Girkin je u zatvoru nakon što je uhapšen u julu u vladinoj akciji slamanja ruskih nacionalističkih sukoba. Njegova objava je do podneva dobila 15.000 lajkova. „Nemam prijatelja milionera“ poput Putina „tako da neću morati da popustim njihovim zahtevima na štetu ruske ekonomije“, nastavio je on, zapamćen po zločinima koje su njegovi vojnici počinili u Slavjansku, kako nad Ukrajincima tako i nad Rusima koji se nisu slagali s njim.

Igor Girkin Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Rušenje MH17

Zbog tih zločina je dobio nadimak „mesar iz Slavjanska“. Ukrajinci su zbog njegove uloge u otcepljenju delova države i zločina koje su počinile jedinice pod njegovom komandom za njim raspisale novčanu nagradu od 100.000 dolara. U Holandiji je osuđen na doživotni zatvor zbog učestvovanja u rušenju civilnog aviona „MH17 Malaysia Airlines“-a iznad Ukrajine 2014. godine.

Pročitajte još...

Ne treba očekivati da će se Girkin pojaviti kao kandidat na izborima, ali i najava je pokazatelj da desna, nacionalistička struja nije zadovoljna Putinom i da pogibija šefa paravojne formacije Vagner, Jevgenija Prigožina, neće ugasiti njihova nastojanja da se državna politika dodatno radikalizuje. Ruska unutrašnja politika tako bi mogla da postane otežavajući faktor vođenja rata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar