Foto:AP Photo/Matias Delacroix

Građani Venecuele su velikom većinom glasali za polaganje prava na spornu teritoriju Eskibo bogatu naftom koju dugo kontroliše susedna Gvajana.

Više od 95 odsto građana koji su izašli na referendum je potvrdilo suverenitet Venecuele nad spornom teritorijom Eskibo, saopštili su venecuelanski zvaničnici, prenosi BBC.

Zvanični Karakas tvrdi da je sporni region deo Venecuele od sticanja nezavisnosti od Španije pre 200 godina, ali Gvajana uzvraća da je ta teritorija, krajem 19. veka dodeljena tadašnjoj Britanskoj Gvajani.

Spor oko teritorije Eskibo se ponovo razbuktao 2015. godine nakon velikog otkrića nafte u moru nadomak obala ove teritorije.

Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozdravio je rezultate referenduma kao „ubedljivu pobedu pristalica pripajanja Eskiboa Venecueli“.

Ova oblast površine 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine teritorije koju kontroliše Gvajana i u njoj živi oko šestina stanovništva Gvajane.

Presudom međunarodnog arbitražnog suda iz 1899. godine ta teritorija je dodeljena Velikoj Britaniji, koja je u to vreme bila kolonijalna sila u Gvajani, ali poslednjih decenija venecuelanske vlasti upozoravale da je ta presuda bila nepravedna.

Pročitajte još

Godine 1966. kada je Gvajana stekla nezavisnost, Velika Britanija i Venecuela su se složile da se formira komisija sastavljena od predstavnika Gvajane i Venecuele koja će ponovo razmotriti ova tegritorijalni spor, ali šest decenija kasnije rešenje nije postignuto.

Referendum je usledio nakon što je američki naftni gigant Ekson Mobil 2015. godiner otkrio naftu u vodama kod obale Esekiboa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar