Foto: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

Vlasti Venecuele ponovo su preuzele kontrolu nad najpoznatijim zatvorom u Venecueli Tokoron, koji je bio potpuno pod kontrolom kriminalaca.

Oko 11.000 policajaca i desetine oklopnih vozila raspoređeno je ispred zatvora i bile su angažovane na vraćanju kontrole nad zatvorom Tokoron. Zatvor je sada potpuno ispražnjen, a oko 2.500 zatvorenika je prebačeno u druge zatvore.

Foto: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

Zatvor je kontrolisala banda Tren de Aragua, koja je raširila svoje pipke širom Venecuele i još najmanje osam zemalja Latinske Amerike.

Foto: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

Prema istrazi koju je sprovela venecuelanska novinarka Rona Riskez, policija je do sada bila napolju, a uprava zatvora bila je u rukama bande koja je iznuđivala zatvorenike, ali nudila neobične usluge, sa bazenom, zoološki vrt, kladionice, hale i sportski tereni.

Venecuelanska vlada je u saopštenju za javnost pozdravila uspešnu operaciju i apsolutnu kontrolu nad zatvorom Tocoron.

Foto: YURI CORTEZ / AFP / Profimedia

Policija je upala u zatvor oko sedam sati ujutru bacajući granate i pucajući. Operacija je trajala dvadesetak minuta, a zvanični izveštaj još nije sastavljen.

Pročitajte još:

Nekoliko uhapšenih iskoristilo je zabunu da pobegne, navodi policijski izvor. Sudbina vođe Tren de Aragve, Hektora Gerera Floresa, poznatog kao „Nino Gerero“ (dete ratnik), koji je služio 17-godišnju kaznu zatvora zbog ubistva i trgovine drogom, nije poznata, piše Dnevnik.hr.

Banda Tren de Aragua, koja navodno ima oko 5.000 kriminalaca, pojavila se 2014. godine i bavi se klasičnim mafijaškim poslovima: kidnapovanjem, pljačkom, drogom, prostitucijom, iznudom.

Istraživački centar InSight Crime tvrdi da je grupa uključena i u krijumčarenje migranata, a svoj uticaj je proširila i na druge aktivnosti, neke legalne, ali i na eksploatisanje zlata i ilegalno rudarenje.

BONUS VIDEO Balkanski bosovi u zatvoru, narko ruta iz Južne Amerika netaknuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar