Foto: Photo Spirit / Shutterstock

Brazil je "intenzivirao odbrambene akcije" duž svoje severne granice dok prati teritorijalni spor između svojih suseda, Gvajane i Venecuele, saopštilo je u sredu ministarstvo odbrane zemlje.

„Ministarstvo odbrane prati situaciju. Intenzivirane su odbrambene akcije u severnom pograničnom regionu zemlje, promovišući veće vojno prisustvo“, navodi se u saopštenju, piše Blic.

Odluka Brazila da premesti više vojnih resursa na sever dolazi usred rastućih tenzija između Venecuele i Gvajane zbog regiona bogatog naftom poznatog kao Esekiba ili Esekibo, koji čini više od dve trećine ukupne kopnene mase Gvajane.

Foto: Juan Carlos Hernandez / Zuma Press / Profimedia

Pretenzije Venecuele na Esekibu, koje su bile izvor dugotrajnog teritorijalnog spora, ponovo su zapaljene poslednjih godina nakon što je Gvajana otkrila naftu i gas u blizini morske granice.

Taj region pokriva više od dve trećine ukupne teritorije Gvajane.

Foto: EPA-EFE/Rayner Pena

Venecuelanci će 3. decembra glasati na referendumu o „pravama“ na Esekibu. Očekuje se da će Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak doneti odluku o zahtevu Gvajane da se referendum poništi. Vlada Venecuele je rekla da će nastaviti bez obzira na sve.

Venecuela je protestovala zbog tendera za naftu koji je Gvajana raspisala u septembru, tvrdeći da su priobalna područja predmet spora i da kompanije kojima su dodeljena polja neće imati prava da ih istražuju.

Pročitajte još...

AP navodi da je Venecuela oduvek smatrala Esekibu svojom teritorijom pošto je taj region bio u njenom sastavu za vreme španske kolonijalne vlasti.

Karakas je odavno osporavao granicu koju su 1899. iscrtali međunarodni arbitri, u vreme dok je Gvajana još bila britanska kolonija.

Interesovanje Venecuele za Esekibu se značajno povećalo 2015. kada je američka kompanija „EksonMobil“ objavila da je pronašla komercijalno isplative količine nafte u nalazištu kod obale spornog regiona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar