Kiril Martinov Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Gints Ivuskans / AFP / Profimedia

U ekskluzivnom intervjuu za "Novu", glavni urednik "Novaje Gazete" Kiril Martinov, otkriva sa čim se trenutno suočavaju građani Rusije, ali i mnogobrojni nezavisni mediji koji su prognani iz zemlje. Među njima je i "Novaja Gazeta", koja sada radi iz Litvanije. Martinov smatra da građani Rusije nisu svesni da ih predvodi "nepredvidivi manijak" koji će u jednom trenutku sigurno upotrebiti nuklearno oružje.

Vi ste jedan od retkih Rusa koji otvoreno govore protiv rata. Možete li Vašim sunarodnicima da primerima dokažete šta se zapravo dešava u Ukrajini?

Mislim da smo izgubili tu mogućnost. Ako probate običnom Rusu da pokažete šta se dešava u Ukrajini, napadate njegove vrednosti i standarde. Želite da vide da su u zemlji koja vodi kriminalni rat i da im je predsednik nepredvidivi manijak, ali ne možete da im pomognete da se nose sa tim. Najčešća reakcija je „ne, ne želim to da vidim“. TV im nudi neke priče o tome kako Rusija ovo nije počela, već je bila pod pritiskom, a predsednik ima plan. Naravno, ovo nije slučaj sa svim Rusima. Ima i onih koji sve vide i razumeju, ali nisu sigurni šta treba da rade.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mislite li da će doći do izvesnog prekida ratnih dejstava na zimu, a da nas na proleće očekuju nove ofanzive?

Ofanziva će početi pre proleća. Rat je i počeo na zimu, krajem februara je u tim krajevima jako hladno. Putin se verovatno sprema na ofanzivu, zato se pojavljuje na televiziji sa Šojguom, Gerasimovim, Konanšenkom, ljudima iz prve faze rata. Mislim da hoće da im da drugu priliku, više vojske, bolju opremu. Ne verujem da ima druge planove. U isto vreme, Ukrajinci imaju volje i načina da pokrenu kontraofanzivu i oslobode svoju zemlju. Mislim da je najveći problem u tome što nismo videli najgori deo ovog rata. Ako ne možete da pobedite, morate da povisite ulog, a mislim da je Putin spreman na to. Bitno pitanje je da li će, ili bolje reći, kada će, iskoristiti nuklearno oružje.

Da li je nuklearni sukob realna mogućnost?

Svakodnevno priča o tome. To je nuklearna ucena, jedni razlog zašto bilo ko i dalje želi da komunicira sa njim je jer se plaše da će pokrenuti nuklearni rat.

Ceo intervju možete pročitati u najnovijem izdanju novina „Nova“. 

****

BONUS VIDEO Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare