Mihail Podoljak Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Znam da je bila jugoslovenska kriza, dobro se toga sećam, ipak ovako velikog rata odavno nije bilo u Evropi i sada se mnogim zemljama otvorila mogućnost da izaberu pravu stranu. Trenutno je isplatljivije strateški podržati jedinstven proevropski stav, jer je to npr. za Srbiju ključno, Srbija bi mogla biti mnogo čvršće integrisana u evropski ekonomski prostor, rekao je u intervjuu za "Novu" Mihai Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Podoljak je za naš portal govorio o nedavnoj odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da u zemlji proglasi delimičnu mobilizaciju, ali i o poziciji Srbije u međunarodnom sukobu.

Kada je reč o položaju Srbije i pritiscima o kojima govori predsednik Aleksandar Vučić, Podoljak kaže da je svestan pozicije Srbije, ali ističe da je trenutno „isplativije podržati Ukrajinu“.

Mihail Podoljak Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

„Sećam se jugoslovenske krize, ali ovako velikog rata odavno nije bilo u Evropi i sada se mnogim zemljama otvorila mogućnost da izaberu pravu stranu. Šta to znači izabrati pravu stranu? To znači da u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi dobije mogućnost da se nađe na strani pobednika. To je veoma važno, zato što Rusija vodi u Ukrajini rat koji nije ničim izazvan, to je uostalom po međunarodnom pravu svima jasno. Rusija je napala teritoriju Ukrajine, mi to nismo isprovocirali, rat se vodi samo na teritoriji Ukrajine, rat se vodi samo protiv mirnih građana Ukrajine, tj. nema rata na teritoriji Ruske Federacije, i u principu u proukrajinskoj koaliciji su se sada pojavile najveće perspektivne ekonomije. Upravo one ekonomije na koje je računala Rusija, u ovom slučaju pričam o azijskim zemljama, one su zauzele neutralnu poziciju“, smatra Podoljak.

On navodi tri razloga zašto je bolje podržati Ukrajinu, a u ovom kontekstu pominje i Srbiju.

Mihail Podoljak Foto: Anđela Krstović/Nova.rs

„Trenutno je isplatljivije strateški podržati pod jedan: jedinstven proevropski stav, jer je to npr. za Srbiju ključno, Srbija bi mogla biti mnogo čvršće integrisana u evropski ekonomski prostor i značajno povećati kvalitet sopstvenog života, kao drugo: moralno je da se sada podrži Ukrajina, jer je Ukrajinа spremna da plati najskuplju cenu za oslobađanje svojih teritorija i mi ćemo do kraja da se borimo da bismo oslobodili svoju teritoriju, i najzad treće: Ukrajina će biti perspektivna i interesantna zemlja gde će ići investicije i mi bismo hteli da imamo Srbiju u ovom kontekstu kao partnera, koji bi mogao aktivno da učestvuje u ekonomskom razvoju posleratne Ukrajine.

POGLEDAJTE JOŠ:

To je sve veoma važno i mi se nadamo da će, kao zemlja koja ima iskustva i razume savremenu politiku, možda i bolje od mnogih drugih, jer je i sama imala konflikte u svojoj zemlji, veoma važne konflikte za stvaranje državnosti, da će Srbija izabrati pravu stranu“, rekao je Podoljak.

Ceo intervju za savetnikom Vladimira Zelenskog pročitajte u najnovijem izdanju novina „Nova“.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (8)