Foto: Maxime POPOV / AFP / Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da bi odluka Finske i Švedske da uđu u NATO mogla da pretvori arktički region u međunarodno ratište.

Ruski diplomata Nikolaj Korčunov rekao je da su Švedska i Finska ranije bile odgovorne za bezbednost na Arktiku, ali je naglasio da njihov ulazak u NATO uopšte neće doprineti miru i bezbednosti u arktičkom regionu.

„Vidimo da se na Arktiku povećava međunarodna vojna aktivnost. Postoji takozvana internacionalizacija vojnih aktivnosti. Ovo je, naravno, veoma uznemirujući trend koji pretvara Arktik u međunarodnu arenu vojnih operacija. To ne može a da nas ne brine. “, rekao je Korčunov.

On je, između ostalog, naglasio da je činjenica da su Švedska i Finska neutralne države doprinela miru i stabilnosti u arktičkom regionu.

„Tradicionalne politike Finske i Švedske, politike nesvrstanosti, dugo su stvorile čvrstu osnovu za mir i stabilnost u ovom delu sveta. Potencijalno je malo verovatno da će pristupanje ovih zemalja NATO-u doprineti ovom cilju “, zaključio je ruski diplomata.

BONUS VIDEO: Tragedija na Baltiku – 852 žrtve brodoloma „Estonije“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar