Foto: Russian Archives / Avalon / Profimedia

Pojavio se video snimak koji prikazuje ruskog predsednika Vladimira Putina tokom posete Finskoj početkom 1990-ih.

Finski emiter YLE nabavio je dosad neviđeni amaterski film od anonimnog izvora. Snimljen je na prvomajski praznik ubrzo nakon što je Putin, koji je tada imao oko 40 godina i bio oficir KGB-a, postao savetnik Anatolija Sobčaka, gradonačelnika Sankt Peterburga u to vreme.

Na snimku se vidi kako Putin i Sobčak igraju stoni tenis protiv gradonačelnikovih telohranitelja. U jednom trenutku, Putin se smeši, a na snimku se više puta se češe po vratu.

Okupljeni su išli i na pecanje, dok Putin, očigledno svestan da ga snimaju, drži leđa okrenuta kameri, a ostali viču prema obali.

Po povratku sa pecanja, Putinova tadašnja supruga, Ljudmila, snimljena je kako uklanja ulov, štuku. Na snimku se vide i njihove dve kćerke, Marija i Katerina, ali i Putin koji se okušava u pikadu.

Film je snimljen u vili u vlasništvu finske kompanije Thomesto, koja je uvozila drvo iz Rusije.

Putin se vratio u Lenjingrad, sada Sankt Peterburg, 1990. godine, nakon što je pet godina proveo kao obaveštajni oficir KGB-a u gradu Drezdenu na istoku Nemačke. Pridružio se Sobčakovom timu i postao šef komiteta za spoljne odnose, odgovoran za trgovinske poslove i strane investicije.

Iz tog perioda datiraju prve optužbe za korupciju protiv Putina. Putin tvrdi da je dao ostavku u KGB-u u avgustu 1991. u znak protesta zbog njegovog neuspelog puča protiv Mihaila Gorbačova. Prema izvoru YLE-a, Putin je tokom posete potvrdio da je radio za špijunsku agenciju.

Izvor je Ljudmilu Putinu opisao kao „veoma ljubaznu“.

„Nisi mogao da se približiš Putinu, na primer negde gde biste mogli da popijete malo i zajedno da popričate o ženama i životu – ništa slično. Bio je veoma restriktivan u pogledu alkohola i nije pušio cigarete“, naveo je izvor.

Prema izvoru YLE-a, Putin je rekao vrlo malo u vili Raseborg. Postavio je jedno pitanje: šta bi se dogodilo da „milion i po Rusa” pređe granicu sa Finskom. U to vreme, Rusi su patili od akutne nestašice hrane i osnovnih dobara.

Tokom 1990-ih, Putin je bio čest posetilac Finske. Njegovo kasnije pojavljivanje kao ruskog premijera i predsednika pažljivo je kontrolirano. YLE je rekao da se na snimcima vidi „daleko od mačo, diktatorske slike koju je Putin od tada stvorio za sebe“, piše Gardijan.

***

BONUS VIDEO: Susret Kim Džong Una i Vladimira Putina u Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar