Izrael napad
Foto: REUTERS/Nir Elias

Ruska invazija na Ukrajinu vratila je rat u Evropu - i u fokus stavila odbrambene sposobnosti NATO-a i Evrope. Sada se naoružava i priprema nove strategije odbrane. U to spada i zaštita od mogućih ruskih raketnih napada u slučaju da ukrajinski sukob eskalira i da dođe do konfrontacije s Moskvom.

I u zaštitnom kišobranu NATO-a za Evropu postoje nedostaci koji bi trebali biti uklonjeni sistemom protivvazdušne odbrane European Sky Shield Initiative (ESSI -Evropski nebeski štit), koji je Nemačka pokrenula prošlog oktobra, prenosi DW. Tada je 15 zemalja na marginama sastanka NATO-a u Briselu potpisalo deklaraciju o nameri uspostavljanja evropske protivvazdušne odbrane. Pored Nemačke to su: Belgija, Bugarska, Estonija, Finska, Velika Britanija, Litvanija, Letonija, Holandija, Norveška, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Češka i Mađarska. Kasnije su se inicijativi pridružile Danska, Švedska, Austrija i Švajcarska.

Kancelar Olaf Šolc (SPD) tada je govorio o „bezbednosnom dobitku za celu Evropu“ i argumentovao da bi zajednička evropska odbrana bila jeftinija i efikasnija nego kada bi svaka zemlja imala svoju. Međutim, Francuska, Italija i Poljska do sada još nisu pristupile inicijativi. Pariz je kritikovao planove kupovine tehnologija iz Izraela i SAD-a.

Palestina Izrael Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Cilj ESSI-ja je nabavka odbrambenih sistema kratkog, srednjeg i dugog dometa kako bi se mogle sprečiti sve pretnje iz vazduha. Nemačko ministarstvo odbrane na svojoj internet stranici kratki domet definiše kao udaljenost do 15 kilometara u daljinu i do šest kilometara u visinu. Srednji domet je 15 do 50 kilometara u daljinu i do 25 kilometara u visinu, a velikim se smatra domet širok od 50 kilometara širine i do 35 kilometara visine.

IRIS-T za zaštitu od napada dronovima

„Kod sva tri postoje slabe tačke koje se kroz ESSI nameravaju otkloniti ili pak te obrambene sposobnosti već postoje, ali ih treba proširiti ili ojačati”, piše na stranici nemačkog ministarstva odbrane. U tu svrhu se postojeći sistemi zaštite treba da budu zamenjeni modernima kao što je IRIS-T.

Izrael
Foto: REUTERS/Amir Cohen

Pomoću IRIS-T moguća je dobrana od raketa, krstarećih projektila, dronova, aviona i helikoptera na udaljenosti do 40 kilometara i na visini do 20 kilometara. Cena po komadu: oko 145 miliona ecra. U junu ove godine Odbor za proračun Bundestaga dao je zeleno svetlo za nabavku šest komada IRIS-T. Nemačka je Ukrajini do sada predala dva sistema IRIS-T.

U protivvazdušnoj odbrani dugog dometa nemačka vojska (Bundeswehr) raspolaže sistemom Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target), koji se i dalje smatra efikasnim i treba biti zadržan, ali i modernizovan. Ovaj američki raketni sistem koristi se protiv aviona, krstarećih i raketa srednjeg dometa. Patriot je od 1984. postao sastavni deo odbrane mnogih zemalja, uključujući i Nemačku. Nemačka trenutno ima 12 lansera Patriot. To pak nije ni približno dovoljno da bi se pokrila teritorija cele zemlje.

Foto:REUTERS/Amir Cohen

Odbrana od krstarećih raketa takođe mora biti poboljšana. Zbog njihove male visine leta i vrlo kasnog otkrivanja odbrana je obično moguća samo pomoću modernih sistema kao što su Patriot ili IRIS-T. Sveobuhvatna zaštita je zato, prema Bundesvehru, „enormno skupa i moguća samo uz veliki broj sistema i naglašava potrebu za multinacionalnim pristupom“.

Arrow 3 

Još jedan nedostatak postoji u odbrani od balističkih raketa dugog dometa, koje mogu doseći svoje ciljeve i izvan Zemljine atmosfere. „On se mora brzo otkloniti, pogotovo što Rusija već poseduje to oružje. Nemačka mora biti u stanju zaštititi se brže nego što je ranije planirano od projektila dometa većeg od 1.000 kilometara“, ističu iz ministarstva odbrane.

POGLEDAJTE JOŠ:

To bi se moglo postići pomoću američko-izraelskog sistema protivvazušne odbrane Arrow 3, koji bi se u Nemačkoj trebao naći u upotrebi do kraja 2025. godine. Odbor za proračun i Odbor za odbranu nemačkog Bundestaga odobrili su kupovinu u junu ove godine. Prema izraelskim informacijama, troškovi iznose skoro četiri milijarde evra. Arrow 3 može uništiti sisteme za napade i iznad 100 kilometara visine izvan atmosfere i ima domet do 2.400 kilometara. Slično kao i Patriot, Arrow 3 deluje u interakciji mobilnog uređaja za lansiranje, mobilnog kontrolnog centra, mobilne radarske stanice i navodećih raketa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar