Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da ukrajinske trupe pokušavaju da zauzmu NE Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu Evropi.

„Danas, oko šest sati ujutru po moskovskom vremenu, ukrajinski vojnici sa dve grupe za sabotažu, ukupno 60 pripadnika sa sedam brodova, upali su na obalu regiona Kahovna, koji se nalazi oko tri kilometra severoistočno od nuklearne elektrane Zaporožje. Pokušali su da zauzmu nuklearnu elektranu“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Ruska vojska saopštila je da je preduzela akcije „da uništi neprijatelja, uključujući angažman vazduhoplovnih snaga“.

Zaporožje Foto:EyePress News / Newscom / Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi i da je dva sata pošto su ukrajinski komandosi došli u region Kahovna, počelo je granatiranje od strane ukrajinske vojske lokacije blizu grada Energodara, u kom se elektrana nalazi.

Pročitajte još:

Ruski mediji podsećaju da bi inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji su na putu da posete nuklearnu elektranu Zaporožje, trebalo da prođu upravo kroz tu oblast.

„Kijev ovom provokacijom želi da spreči dolazak IAEA misije u nuklearnu elektranu Zaporožje“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Kako navodi „Sputnjik“, situacija je u poslednjih nekoliko dana napeta, a ruska i ukrajinska snaga međusobno se optužuju za korišćenje artiljerije u blizini elektrane.

Služba za odnose sa javnošću predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje otkrila je da je poslala pismo Savetu bezbednosti UN koje se tiče napada Ukrajinaca na nuklearnu elektranu u Zaporožju. U pismu se nalaze dokazi da je ukrajinska vojska granatirala Zaporožje 29. avgusta.

Ukrajinska strana odbacuje ove optužbe.

BONUS VIDEO Predstavnici Međunarodne agencije za nulearnu energiju dolaze u nuklearnu elektranu u Zaporožju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare