Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / UPI / Alamy / Alamy / Alexander NEMENOV / Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia,

U jeku velikih tenzija na svetskom nivou, Njujork tajms objavio je tajne izveštaje američkih obaveštajaca koji sugerišu da su ruski generali održali sastanak na kom je bilo reči o tome kada i kako bi Moskva mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini. Na ove navode brzo je odgovorio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ali optužbama na račun Ukrajine, dok Dmitrij Medvedev konstantno preti upotrebom taktičkog oružja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nije učestvovao u razgovorima koji su vođeni u pozadini sve jače nuklearne retorike Rusije i neuspeha na bojnom polju, piše Njujork tajms koji se poziva na tajna dokumenta američke administracije

Međutim, činjenica da su visoki ruski vojni lideri čak vodili razgovore uznemirila je Bajdenovu administraciju jer je pokazala koliko su ruski generali frustrirani zbog svojih neuspeha na terenu, i sugeriše da prikrivene pretnje Putina da će upotrebiti nuklearno oružje možda nisu samo pretnje.

Ipak, američki zvaničnici su rekli da nisu videli dokaze da Rusi postavljaju nuklearno oružje ili preduzimaju druge taktičke mere kako bi se pripremili za napad.

Foto: Sergey Guneev / Sputnik /AA/ABACA / Abaca Press / Yulii Zozulia/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia, EPA-EFE/VADYM SARAKHAN

Vilijam Berns, direktor CIA, ranije je rekao da bi Putinov „ potencijalni očaj “ da izvuče pobedu u Ukrajini i neuspesi u ratu mogli da navedu Rusiju da iskoristi nuklearno oružje, dok je Džon Kirbi odbio da komentariše ove navode.

Pentagon procenjuje da Rusija ima zalihe od čak 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, koje je dizajnirano da se koristi na ratištima za savladavanje konvencionalnih snaga. Taktičko nuklearno oružje nikada nije korišćeno u borbi, ali može biti raspoređeno na bilo koji način, uključujući projektil ili artiljerijsku granatu.

Taktičko nuklearno oružje ima manje snage i predviđeno je da se koristi na manjim dometima od bojevih glava koje se nose na interkontinentalnim balističkim projektilima.

Vojni stručnjaci kažu da bi upotreba nuklearnog oružja, prvi put u više od 75 godina, suštinski promenila oblik rata. Iako bi uništenje zavisilo od mnogih faktora, uključujući veličinu oružja i vetrove, čak i mala nuklearna eksplozija mogla bi da izazove hiljade smrtnih slučajeva i učini delove Ukrajine nenastanjivim.

Foto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia, Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyosh
i CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRA/EPA-EFE

Kontra optužbe Šojgua

Kao odgovor na ovaj izveštaj, Sergej Šojgu optužio je Ukrajinu da pokušava da uradi upavo ono što američki obaveštajci pripisuju Rusiji.

Rusiji su poznati pokušaji Ukrajine da stvori prljavu nuklearnu bombu i njenu spremnost da na svojoj teritoriji rasporedi nuklearno oružje NATO-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je rekao da „SAD i evropske zemlje demonstrativno ignorišu nuklearne ucene ukrajinskih vlasti, na primer, provokacije usmerene protiv nuklearke Zaporožje“, koja je pod ruskom kontrolom.

Ruski ministar odbrane je saopštio da je Zapad zainteresovan da uništi rusku ekonomiju i vojni potencijal.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/GAVRIIL GRIGOROV/ SERGEY KOZLOV/SPUTNIK/KREMLIN, Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

“Glavni cilj destruktivnih napora kolektivnog Zapada je, naravno, Rusija. Uništenje njene ekonomije, vojnog potencijala, lišavanje mogućnosti da vodi nezavisnu spoljnu politiku“, rekao je Šojgu na sastanku zajedničke komisije ruskog i beloruskog ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Vašington nastoji da iskoristi trenutnu situaciju „da zadrži globalno liderstvo i maksimalno oslabi druge zemlje, uključujući i svoje saveznike u Evropi“.

„NATO je povećao broj vojnika raspoređenih u istočnoj i centralnoj Evropi za 2,5 puta – na preko 30.000“ naveo je ruski ministar odbrane.

On je istakao da zapadne zemlje podstiču eskalaciju sukoba u Ukrajini.

„Ukrajinske Oružane snage se stalno upumpavaju savremenim oružjem i municijom. NATO im daje obaveštajne informacije, direktno im se ukazuju ciljevi, šalju im svoje vojne savetnike, prebacuju se strani plaćenici u Oružane snage Ukrajine, dok se protiv nas vodi informativni i sankcioni rat“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, „kijevski režim pribegava zabranjenim metodama borbe, uključujući terorističke napade, naručena ubistva, granatiranje civila teškim oružjem, koriste ih kao živi štit“.

„Ali zapadne zemlje se trude da sve to ne primećuju. Štaviše, ohrabruju eskalaciju sukoba u Ukrajini“, zaključio je ruski ministar odbrane.

Medvedev redovno preti

Jedan od onih koji najčešće preti upotrebom nuklearnog oružja je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Medvedev je sada rekao da Zapad poručuje da se “Rusiji ne sme dozvoliti da dobije rat, što znači pobedu Ukrajine“.

„Povratak teritorija Ukrajini znači raspad današnje Rusije, to je razlog za upotrebu nuklearnog oružja. Cilj Ukrajine u ratu je već definirao kijevski režim – povratak svih teritorija koji su joj pre pripadale, odnosno, njihovo otklanjanje od Rusije. To je pretnja opstanku naše države i raspad današnje Rusije”, navodi Medvedev.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodaje da je to “razlog za primenu članka 19. Osnova državne politike Ruske Federacije u području nuklearnog odvraćanja”, sugerišući da bi Rusija imala pravo da upotrebi nuklearno oružje u slučaju povratka okupiranih teritorija Ukrajini.

Upitao je ko onda planira nuklearni sukob.

„Recite mi? Šta je to ako nije izazivanje svetskog rata upotrebom nuklearnog oružja. Nazovimo stvari pravim imenom. Zapadne zemlje guraju svet u globalni rat. A samo potpuna i konačna pobeda Rusije jamstvo je protiv svetskog sukoba”, zaključio je Medvedev.

BONUS VIDEO Nuklearni armagedon i gde je tu Srbija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar