Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN

Rusiji su poznati pokušaji Ukrajine da stvori prljavu nuklearnu bombu i njenu spremnost da na svojoj teritoriji rasporedi nuklearno oružje NATO-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je rekao da „SAD i evropske zemlje demonstrativno ignorišu nuklearne ucene ukrajinskih vlasti, na primer, provokacije usmerene protiv nuklearke Zaporožje“, koja je pod ruskom kontrolom, prenosi TAS S.

Ruski ministar odbrane je saopštio da je Zapad zainteresovan da uništi rusku ekonomiju i vojni potencijal.

Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / UPI / Alamy / Alamy / Alexander NEMENOV / Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia,

“Glavni cilj destruktivnih napora kolektivnog Zapada je, naravno, Rusija. Uništenje njene ekonomije, vojnog potencijala, lišavanje mogućnosti da vodi nezavisnu spoljnu politiku“, rekao je Šojgu na sastanku zajedničke komisije ruskog i beloruskog ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Vašington nastoji da iskoristi trenutnu situaciju „da zadrži globalno liderstvo i maksimalno oslabi druge zemlje, uključujući i svoje saveznike u Evropi“.

„NATO je povećao broj vojnika raspoređenih u istočnoj i centralnoj Evropi za 2,5 puta – na preko 30.000“ naveo je ruski ministar odbrane.

Foto:profimedia.rs

On je istakao da zapadne zemlje podstiču eskalaciju sukoba u Ukrajini.

„Ukrajinske Oružane snage se stalno upumpavaju savremenim oružjem i municijom. NATO im daje obaveštajne informacije, direktno im se ukazuju ciljevi, šalju im svoje vojne savetnike, prebacuju se strani plaćenici u Oružane snage Ukrajine, dok se protiv nas vodi informativni i sankcioni rat“, rekao je Šojgu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, „kijevski režim pribegava zabranjenim metodama borbe, uključujući terorističke napade, naručena ubistva, granatiranje civila teškim oružjem, koriste ih kao živi štit“.

„Ali zapadne zemlje se trude da sve to ne primećuju. Štaviše, ohrabruju eskalaciju sukoba u Ukrajini“, zaključio je ruski ministar odbrane.


On je još dodao da Rusija i Belorusija sprovode zajedničko vojno planiranje i da stavljaju naglasak na jačanje borbenih sposobnosti trupa na zajedničkim vojnim vežbama, navodi TAS S.

BONUS VIDEO: Kilometarski redovi za vodu u Kijevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar