Foto: Gordon Annabelle/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Shutterstock

U scenama koje podsećaju na naučno-fantastični film, američki Kongres je održao javnu raspravu o tvrdnjama da vlada prikriva svoje znanje o neidentifikovanim letećim objektima (NLO). Naime, 36-godišnji američki veteran Dejvid Gruš, koji je bio član Operativne grupe za neidentifikovane leteće objekte (NLO-UFO) izjavio je da Sjedinjene Američke Države znaju za aktivnosti "neljudi" od tridesetih godina prošlog veka. Ovo su ključni detalji saslušanja koje je šokiralo svet.

On je napomenuo da to tvrdi na osnovu razgovora sa više od 40 svedoka tokom četiri godine. Zato i nije iznenađujuće da je saslušanje izazvalo veliko interesovanje u SAD i širom sveta.

Američka vojska je saopštila da aktivno ispituje „ono za što još nema objašnjenja“. Kako se rasprava odvijala, nije bilo novih otkrića o vanzemaljcima, ali je bilo zapanjujućih navoda svedoka, pa tako i mišljenja da ipak postoji zataškavanje slučaja u američkoj vladi, ali i doza skepticizma da to ima veze sa „malim zelenim ljudima“.

NLO Foto:Shutterstock

Tvrdnje o prikrivanju

„Američka vlada je sprovela višedecenijski program koji je pokušao da ispita srušene NLO objekte“, rekao je Gruš na saslušanju.

On je vodio analizu neobjašnjivih anomalijskih fenomena (UAP) u okviru agencije američkog Ministarstva odbrane do 2023. godine. Tvrdio je da mu je bio uskraćen pristup tajnim vladinim NLO programima, kao i da se suočio sa „brutalnom odmazdom“ zbog svojih navoda. Takođe je rekao da su „mnogi ljudi ućutkani“ tokom vladinih napora da sakrije informacije o NLO.

Pentagon Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Međutim, Pentagon je demantovao Grušove tvrdnje o zataškavanju. Portparol odeljenja odbrane u saopštenju je naveo da istraga nije otkrila „bilo kakve proverljive informacije koje bi potkrepile tvrdnje da su postojali programi koji su istraživali vanzemaljski materijal, ni u prošlosti ni sada“.

Drugi svedoci na saslušanju bili su Dejvid Fravor, bivši komandant mornarice koji je rekao da je video čudan objekat na nebu dok je bio na obuci 2004. godine i Rajan Grejvs, penzionisani pilot mornarice, koji je tvrdio da je viđao UAP na obali Atlantika „svakog dana, i to nekoliko godina“.

NLO Foto:MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

Grejvs je rekao da su objekti UAP-a otkriveni „u suštini tamo gde se izvode sve operacije mornarice širom sveta“.

Kako je preneo Gardijan, Gruš je tvrdio da vlada ima vanzemaljsku letelicu „veliku, poput fudbalskog terena“.

Pročitajte još...

U sredu nije bio raspoložen da detaljnije priča o svojim tvrdnjama, pozivajući se na bezbednost.

U svojoj završnoj reči, republikanski kongresmen Glen Grotman opisao je saslušanje kao „prosvetljujuće“ i rekao da će zakon dati konačnu ocenu.

„Mislim da će se nekolicina nas radovati dobijanju odgovora u vezi s ovom pričom“, rekao je on.

BONUS VIDEO Mars za početnike zanimljive činjenice o Crvenoj planeti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar