Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Vladimir Putin će umreti dok bude služio svojoj zemlji i svet može da očekuje atentat, ističe jedan ratni stručnjak.

„Tiranin iz Kremlja“ mogao bi da da dobije „metke u leđa“, dok je još na funkciji, predviđa on.

Putinov automobil bi mogao da bude „napadnut“ u situaciji koja bi možda mogla da bude pokušaj ubistva u toku rata u Ukrajini, tvrdilo se u septembru, a 2012. sugerisalo se da je preživeo pet atentata.

Tokom godina, zdravlje ruskog predsednika izazvalo je mnogo spekulacija, uključujući tvrdnje da ima Parkinsonovu bolest i da putuje sa doktorom za rak štitne žlezde.

Ali Nejt Sibli, ruski specijalista za korupciju sa sedištem u Vašingtonu, rekao je za Ekpress.co.uk da veruje da veruje da zna kako će Putin umreti.

Rekao je: „Jedna stvar koju možemo sa sigurnošću predvideti je da, za razliku od mnogih bogatih Rusa, Putin ne planira da se mirno povuče u vilu na francuskoj rivijeri sa svojim ljubavnicama“.

Foto: Tanjug/Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Pažljivo je posmatrao kako su drugi bivši sovjetski lideri pokušavali da se izvuku iz autoritarnih režima — i kako nisu uspeli. Koji luksuz možete kupiti ogromnim bogatstvom, tokom godina je Putinu postalo manje važno od toga ko i šta možete da kontrolišete“, naveo je.

„Drugi sa sopstvenim ambicijama možda bi voleli da ga vide lišenog moći, kako trune u ćeliji… Šta god da nosi njegova budućnost, sve je manje verovatno da će to biti srećan kraj“, dodao je stručnjak.

„Umreće ili od starosti ili sa mecima u leđima“, istakao je.

Tokom intervjua 2012. sa režiserom Oliverom Stounom, Putin je detaljno opisao kako je navodno prevario smrt.

Stoun je rekao: „Tri puta predsedniče. Rečeno mi je pet pokušaja atentata“.

„Ne toliko kao Fidel Kastro, koga sam intervjuisao. Mislim da je morao imati 50, ali postoji pet legitimnih pokušaja atentata na Putina za koje sam čuo“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin je odgovorio: „Da, razgovarao sam sa Kastrom o tome i on mi je rekao: ‘Znaš li zašto sam još živ?’ Pitao sam ga: ’Zašto?‘ Kastro je rekao: ‘Zato što sam se ja uvek lično bavio svojom bezbednošću’. Ja radim svoj posao, a službenici obezbeđenja rade svoj, i još uvek rade prilično uspešno“.

Entoni Ber, stručnjak za odnose sa javnošću koji je živeo i u Rusiji i u Velikoj Britaniji, strahuje da Putin nikada neće odstupiti.

Ali je naglasio da će otići samo svojim uslovima ili pod uslovima majke prirode.

„Putin će biti predsednik dok god želi, ili mu zdravlje dozvoljava“, rekao je on.

„Ne bi me iznenadilo da umre na poslu. Neće lako odustati i ko može da ga izbaci? Niko. On je pokušao da otkloni sve pretnje svom rukovodstvu na bilo koji način tokom protekle 23 godine. Njegovi visoki državni položaji su popunjeni prijateljima iz njegovih dana u KGB-u i svi iz iste generacije. Čak je pametno promenio ustav dok je bio ’premijer‘, što mu je omogućilo da vlada na neodređeno vreme, čineći modernu Rusiju pravom autokratijom“, navodi se.

BONUS VIDEO: Otkud četnik kod Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare