Donald Tramp je "šokiran" drugim pokušajem njegovog ubistva u periodu od samo dva meseca. Međutim, ubrzo je počeo da zbija šale na temu atentata u telefonskim razgovorima sa svojim savetnicima i saradnicima, piše "Njujork tajms".

Jedan takav poziv, sa njegovim bivšim lekarom iz Bele kuće, Ronijem L. Džeksonom iz Teksasa, odražava mešavinu nelagodnosti i šale. Džekson je za medije rekao da je pozvao Donalda Trampa oko dva sata nakon što je tajna služba oterala naoružanog čoveka sa linije ograde Trampovog golf terena u Vest Palm Biču, piše „Njujork tajms“.

„Rekao mi je da mu je uvek drago da me čuje, ali mu je drago da mu danas nisu potrebne moje usluge“, rekao je Džekson, koji je brinuo o Trampu nakon što mu je, u prvom atentatu, ranjeno uho.

Golf teren Donalda Trampa na Floridi FOTO: AP Photo/Rebecca Blackwell, File

„Upravo sam mu rekao da mi je drago što je dobro, a on je rekao da ne može da veruje da se ovo dogodilo“, dodao je Džekson. „Ali, rekao je da mu ide dobro i da tim radi dobro.“

Tramp je igrao golf sa svojim prijateljem i donatorom kampanje, investitorom u nekretnine Stivom Vitkofom, kada su oko 13.30 časova po lokalnom vremenu, kada su odjeknuli pucnji. Tramp se nalazio između pete i šeste rupe, a agenti Tajne službe bili su ispred njega, otkrivajući potencijalne pretnje na stazi. Agent je primetio cev poluautomatske puške kako viri kroz žbunje. Agent je otvorio vatru na muškarca koji je pobegao u svom automobilu, ali ga je policija ubrzo uhvatila, saopštili su zvaničnici.

„Bili su spremni da udare lopticu za gold, kada su čuli ‘dum, dum, dum, dum’…“

Kuća Rajana Veslija Rauta, osumnjičenog za pokušaj ubistva Trampa FOTO: AP Photo/Audrey McAvoy

Trampov prijatelj, voditelj Foks njuza, Šon Heniti, izneo je dramatične izjave očevidaca, a rekao je da je iste informacije dobio od Trampa i prijatelja sa kojim je igrao golf.

PROČITAJTE JOŠ

„Bili su na petoj rupi, spremali su se da se popnu da udare“, rekao je Heniti za Foks njuz u nedelju. Dodao je da su čuli „dum, dum, dum, dum“, pre nego što je tajna služba naskočila na bivšeg predsednika da ga zaštiti, a blindirani automobil ga je brzo odvezao.

Tramp je kasnije vraćen u Mar-a-Lago, njegov privatni klub i dom u Palm Biču.

Donald Tramp Foto: EPA-EFE/DEMETRIUS FREEMAN

Tramp se našalio sa saradnicima u nedelju popodne da je razočaran što nije mogao da završi svoj golf udarac.

Viši politički savetnici Donalda Trampa nisu bili sa njim kada je došlo do atentata, a neki su bili potreseni kada su prvi put čuli za pokušaj ubistva. Njegovi savetnici su bili besni zbog činjenice da su se suočili sa još jednom uznemirujućom bezbednosnom situacijom.

U nedelju uveče, predsednik Predstavničkog doma Kongresa Majk Džonson objavio je na društvenim mrežama da su on i njegova supruga Keli proveli nekoliko sati sa Trampom u Mar-a-Lagu i da su „zahvalili Bogu što ga je zaštitio danas – još jednom“. Dodao je: „Nijedan lider u američkoj istoriji nije izdržao više napada i ostao tako snažan i otporan.

BONUS VIDEO Od debate Kenedija i Niksona do sučeljavanja Haris i Trampa: „Videli smo dve različite Amerike“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare