Spomenik ubijenima na masovnoj grobnici Ovčara kod Vukovara Foto:Shutterstock/Ajdin Kamber

Ivica Husnik (61), pravosnažno osuđen za ratni zločin na području Vukovara, izručen je iz Srbije Hrvatskoj 7. jula i nalazi se u Centru za dijagnostiku zatvora u Remetincu, potvrdili su iz osiječkog Županijskog suda. Za njim je bila raspisana međunarodna poternica jer je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 godina, navodi se u saopštenju.

Ivica Husnik tereti se da je, uz još šestoricu okrivljenih, počinio kazneno delo silovanja, a 2017. godine je u Beogradu pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin nad zarobljenicima iz novembra 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara.

S obzirom na to da tokom boravka u Srbiji nije uspeo da dobije srpsko državljanstvo, Ministarstvo pravde Hrvatske tražilo je njegovo izručenje radi odsluženja zatvorske kazne, na osnovu pravosnažne presude koja mu je izrečena u Hrvatskoj, pa je 7. jula i izručen, pojasnili su iz suda.

Iz Suda dodaju da će u Remetincu boraviti dok se provodi postupak utvrđivanja gde će Husnik izdržavati kaznu zatvora.

Nakon tromesečne opsade Vukovara iz gradske bolnice su odvedene najmanje 264 osobe – ranjenici, hrvatski policajaci i vojnici i civili – i ubijene na poljoprivrednom dobru Ovčara nedaleko grada.

Tamo je pronađeno 200 posmrtnih ostataka, ali za posmrtnim ostacima 64 osobe koji su verovatno premešteni u sekundarnu grobnicu još se traga.

Za ratne zločine u Vukovaru u Hagu su osuđeni oficiri JNA Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, ali niko od vojnog vrha JNA.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović odlikuje generale

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar