Foto: Anna Margueritat / AFP / Profimedia, Social Networks / Zuma Press, SOPA Images / Sipa Press, Delil SOULEIMAN / AFP, Allison Bailey / Zuma Press

Smrt Mahse Amini (22) podstakla je hiljade žena u Iranu da izađu na ulicu i glasno se usprotive strogim šerijatskim pravilima, zbog kojih je i ova mlada devojka ubijena. Ovaj podvig hrabrih žena naišao je na brutalan odgovor tamošnje policije, koja je tokom gušenja protesta usmrtila više od 35 ljudi, a u više navrata je potezala oružje i na decu.

Prema poslednjim informacijama zbog učešća u protestima je uhapšeno 739 osoba, uključujući 60 žena. Takođe, nevladine organizacije veruju da je stvarna brojka stradalih veća od 50.

Tamošnja policija navodi da je kod uhapšenih pronađeno oružje, municija i eksploziv. Takođe navode i da su uhapšeni naneli povrde više od sto policajaca i demolirali javne objekte.

Međutim, čini se da je istina potpuno drugačija. Naime, tokom prethodnih devet dana, kada su protesti započeti, društvene mreže preplavili su snimci koji svedoče brutalnom postupanju policije.

Na nekim od snimaka koji kruže društvenim mrežama može se videti kako policija puca na nenaoružane građane u severozapadnim gradovima Piranšu, Mahabadu i Urmiji.

U videu koji je podelila nevladina organizacija Iran Hjuman Rajts sa sedištem u Oslu, vidi se kako policajac iz jurišne puške AK-47 puca na demonstrante na bulevaru Ferdovsi u Teheranu.

Takođe, postoje i brojna svedočenja da je policija pucala u pravcu dece koju su roditelji poveli na proteste.

Vlada ne bira sredstva za borbu protiv pobune

Pored toga što je očigledno naredila ovakvo ponašanje policajaca, iranska vlada je građane praktično izolovala od ostatka sveta ugasivši im internet.

Ovakav postupak je, prema izveštaju Amnesti internešnela „crvena lampica“ koja ukazuje da bi moglo da dođe do dodatne eskalacije.

Amnesti dodaje i da je prema njihovim saznanjima policija samo u sredu uveče ranila najmanje 19 ljudi, uključujući najmanje troje dece.

Amini – ubijena zbog hidžaba

Podsetimo, Amini je umrla nakon što je provela tri dana u komi. Prethodno ju je uhapsila iranska policija za moral, koja nadgleda sprovođenje strogih pravila oblačenja žena.

Aktivisti tvrde da je dobila udarac u glavu u pritvoru, ali to do sada nisu potvrdile iranske vlasti koje su otvorile istragu.

Foto: Social Networks / Zuma Press / Profimedia

U njenu čast, ali i u znak protesta, Iranke su nakon smrti Amini masovno počele da spaljuju svoje marame i simbolično režu kosu.

Pročitajte još:

Vlast tvrdi da Amini nije pretučena

Sa druge strane, iranski ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi insistira na tome da Amini nije pretučena.

„Saslušani su svedoci, pregledani su snimci, prikupljena su veštačenja i utvrđeno je da nije bilo premlaćivanja“, rekao je Vahidi.

Ministar je dodao da Iran istražuje uzrok smrti mlade žene i da „moramo da se sačeka konačno mišljenje medicinskih veštaka, za šta treba vremena“.

Zbog ovog slučaja reagovala je i međunarodna zajednica, a Sjedinjene Američke Države objavile su u petak da ublažavaju izvozna ograničenja Iranu uz uslov da ova država omogući usluge interneta građanima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je naveo da će nove mere „omogućiti suprotstavljanje naporima iranske vlade da nadzire i cenzuriše svoje građane“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare