Foto:ANATOLY MALTSEV/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE

Na stotine žena je hrabro stalo pred vojnu policiju koja je u njihov mali grad - Jakutiju došla kako bi mobilisala njihove sinove, braću, muževe... U znak protesta protiv ove odluke ruskog predsednika Vladimira Putina ove žene zaigrale su i kolo.

Naime, na snimku koji je postao viralan vidi se kako nekoliko stotina žena stoji u centru malog severnog grada Jakutija i glasno skandira protiv mobilizacije.

U jednom trenutku žene počinju da okružuju vojnu policiju i potpuno ih opkole, a zatim oko njega zaigraju kolo.

Dok igraju kolo, pevaju i tradicionalnu pesmu „Эйэ“, koja kada se prevede na naš jezik znači mir.

Policajci su ih ubrzo rastavili, a jakutski zvaničnici su izjavili kako su ovo akcijom žene zapravo želele da „blagosiljaju“ mobilisane.

Pročitajte još:

Podsetimo, iako je prvobitno najavljeno da će biti regrutovano 300.000 muškaraca koji se nalaze u vojnim rezervama ili imaju ratnog iskustva već prvog dana nakon proglašenja mobilizacije vojna policija je počela da odvodi i studente, kao i građane koji ne pripadaju navedenim kategorijama. Zbog toga u Rusiji vlada opšta panika i građani pokušavaju da na sve načine napuste zemlju, pa su tako gotovo svi letovi u jednom pravcu iz Rusije rasprodati, a cene karata su naglo skočile i sada dosežu i iznos od 10.000 evra.

BONUS VIDEO Nakon proglasa mobilizacije u Rusiji, političari rusofili u Srbiji nikom ponikoše

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram