Foto: Epa/Efe, Reuters, Profimedia, AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu po prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu je razgovarao telefonom sa francuskim ministrom odbrane Sebastijanom Lekornuom i turskim i britanskim kolegama Hulusijem Akarom i Benom Volasom o sukobu u Ukrajini i tom prilikom ih zamolio za pomoć, jer kako tvrdi Kijev priprema "podmukli napad".

U razgovoru sa Lekornuom, Šojgu je rekao da situacija u Ukrajini „ima tendenciju eskalacije koja neće moći da se kontroliše“, navodi se u saopštenju.

Akaru i Volasu je, kako se navodi, preneo „svoju zabrinutost zbog mogućih ukrajinskih provokacija i upotrebu „prljave bombe“.

Prljave bombe, koje pominje Šojgu, su napravljene od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, a njihovo jezgro je obavijeno radioaktivnim materijalom.

Pročitajte još:

Francuski ministar potvrdio da su razgovarali

Inače, francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu potvrdio je da je razgovarao sa Šojguom i dodao da je Francuska ponovo izrazila želju za mirnim rešenjem ukrajinskog sukoba.

Dodao je da Francuska odbija da bude uvučena u bilo kakav oblik eskalacije ukrajinskog sukoba, posebno u vezi sa nuklearnim opcijama i da Lekornu uskoro planira razgovor i sa ukrajinskim ministrom odbrane.

Pored evropskih kolega, Šojgu je u petak telefonom razgovarao i sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, po drugi put od početka rata u Ukrajini.

Lojd Ostin i Sergej Šojgu
Lojd Ostin i Sergej Šojgu Foto: Alexei Druzhinin / AFP / Profimedia

Kako su saopštili Moskva i Vašington razgovarali su o situaciji u Ukrajini.

Analitičari napominju da nije slučajnost što se ovi razgovori dešavaju baš u trenutku kada se Rusija suočava sa velikom ukrajinskom kontraofanzivom i kada je nekoliko ruskih regiona duž granice izloženo „znatno jačem” ukrajinskom granatiranju.

BONUS VIDEO Šojgu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare