Foto:profimedia.rs

Od kada je kineski predsednik Si Đinping naredio popuštanje rigoroznih mera koje su uvedene zbog strategije Nultog kovida, broj zaraženih je počeo naglo da raste Zdravstveni stručnjaci su pre nekoliko dana objavili da se očekuje da u sledećoj godini bude zabeleženo više od milion smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom. Sada su se pojavila nove analize prema kojima bi ono što se dešava u Kini moglo da ugrozi čitav svet.

Naime, kineske bolnice su ponovo preplavljene, a i sve je više i umrlih.

Stručnjaci smatraju da je ovo prvi pik novog talasa, a da dve ključne stvari utiču na njega – niska stopa imuniteta i vakcinacije, piše Dejli Mejl.

Šef Svetske zdravstvene organizacije rekao je da teška situacija u Kini pokazuje da pandemija nije gotova.

Kina koronavirus Foto:Noel CELIS / AFP / Profimedia

Epidemiolozi upozoravaju da bi novi talas, koji ne pokazuje znake usporavanja, potencijalno mogao da ima globalne posledice.

Profesor Martin Meki, stručnjak za javno zdravlje na Londonskoj školi tropske medicine, rekao je da kapitulacija Kine rizikuje pojavu novih sojeva.

„Pandemija je daleko od kraja. I dalje viđamo skoro 1.300 ljudi u bolnici obolelih od korone u Engleskoj svakog dana, u vreme kada se bori i sa visokom stopom gripa. Do sada je Kina držala smrtnost na veoma niskom nivou, ali nije uspela da iskoristi vreme da poveća stopu vakcinacije, posebno među starijim ljudima“, rekao je Meki.

Dodao je da ovo ima posledice po Kinu, ali i po svet.

„Nažalost, još uvek imamo mnogo toga da uradimo kako bismo povećali stopu vakcinacije na globalnom nivou, ali i da ponovo osnažimo napore na spremnosti za pandemiju“, rekao je profesor.

Kina koronavirus Foto:Noel CELIS / AFP / Profimedia

Dr Sajmon Klark, mikrobiolog sa Univerziteta Reding, rekao je da sada prelazimo u drugu fazu.

„Pretnja od novih varijanti će uvek biti tu, a nedostatak imuniteta koji se dobija vakcinacijom u nekim delovima sveta samo to čini verovatnijim, i mislim da nikada nećemo moći da potpunosti eliminišemo taj rizik. Ranije smo videli kako se varijante lako šire svetom i mislim da je malo verovatno da postoji politička volja da se to spreči“, rekao je Klark.

Profesor Peter Hotez, virolog sa Univerziteta Bejlor u Teksasu, rekao je da bi porast mogao da dovede do novih sojeva poput Delta varijante koja je podstakla talas u proleće 2021. godine.

„Nekontrolisano širenje korone među velikom nevakcinisanom ili nedovoljno vakcinisanom populacijom u Kini moglo bi da dovede do pojave novih varijanti, slične pojavi Delte među nevakcinisanom populacijom u Indiji početkom 2021. godine“, rekao je Hotez.

Kina koronavirus Foto:Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Sa druge strane, postoje i oni koji smatraju da razloga za strah nema. Profesor Pol Hanter, stručnjak za javno zdravlje na Univerzitetu Istočne Anglije, rekao je da misli da situacija u Kini neće predstavljati značajan dodatni rizik za druge zemlje.

„Na kraju krajeva, većina ostatka sveta ima hibridni imunitet. Rečeno je da je omikron taj koji pokreće talas u Kini, ali na globalnom nivou izgleda da ova varijanta nema nikakvu prednost u odnosu na druge varijante. Da, novi soj može da se pojavi i verovatno hoće, ali smatram da svaka nova varijanta ima manju inkrementalnu korist u odnosu na prethodne“, kaže Hanter i dodaje da je hibridni imunitet obezbedio dobru unakrsnu zaštitu od teških bolesti od novih varijanti, kao i od starijih varijanti.

Pročitajte još:

Profesor Dejvid Livermor, mikrobiolog iz UEA, rekao je da je malo verovatno da iako se kineske vakcine protiv virusa – Sinovac i Sinofarm- smatraju se manje efikasnim od mRNA vakcina koje se koriste u većini zemlja, su dovoljne da zaštite širenje novih varijanti van Kine.

Kriva politika Nultog kovida?

Stručnjaci kažu da je epidemiju izazvalo to što se vlada Đinpinga držala svoje politike Nultog kovifa dugo nakon što je uvela vakcine.

Ova strategija je ostavila kinesko stanovništvo sa malo ili nimalo prirodnog imuniteta.

Nasuprot tome, zemlje na Zapadu, uključujući Britaniju, pribegle su životu sa virusom, koji sada predstavlja blažu pretnju zahvaljujući imunitetu koji daje vakcina i prirodne infekcije.

BONUS VIDEO Korona: Ko se seća vakcine još?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare