Igor Kolikajev Foto: Wikimedia Commons/Vadim Chuprina

Ruske snage otele su nedavno gradonačelnika Hersona Igora Kolikajeva, a potom su izvršili pretres njegove kancelarije. Nakon oprečnih informacija koje su stizale u javnost, ruska strana potvrdila je otmicu gradonačelnika, čija je sudbina sada neizvesna.

Kolikajev je jednog jutra došao na posao, nakon čega su ga pripadnici ruske vojske uhapsili. Ubrzo je izvršen pretres njegove kancelariji, hard diskovi iz kompjutera su zaplenjeni, a njegovi sefovi zaključani.

Za to vreme, Kolikajev je sedeo u kancelariji sa lisicama na rukama.

„Nakon pretresa stavili su ga u vozilo sa oznakom Z i odveli“, ispričala je jedna od njegovih saradnica Halina Ljaševska. Ona je uverena da je gradonačelnik ukrajinskog grada otet jer je odbijao da sarađuje sa „okupatorima“.

Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Kako je istakla, Kolikajev je pre nekoliko dana primio pismo od novopostavljenog gradonačelnika kako bi „dogovorili organizaciju poslova“. Navodno je novi gradonačelnik pretio Kolikajevu hapšenjem ukoliko odbije da se sastanu.

Ruske snage su ubrzo potvrdile da su privele bivšeg gradonačelnika Hersona.

„Gradonačelnik Hersona, heroj nacističkog okruženja je priveden. Čovek koji se otvoreno sp****, pozivao ljude da ne poštuju novu vlast, koji je činio sve da onemogući proces denacifikacije je neutralisan“, saopštio je Kiril Stremusov, zamenik šefa vojno-civilne administracije Rusije.

Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Ko je Igor Kolikajev

Kolikajev je rođen u Hersonu 8. maja 1971. godine. Njegova majka je radila kao prodavac, dok je otac bio radnik u privatnom preduzeću. Po završetku srednje škole upisao je fakultete za elektroniku mornarice u Sankt Peterburgu. Nakon okončanja visokog obrazovanja, vratio se u Herson i počeo da radi kao preduzetnik.

Gradonačelnik Hersona postao je nakon lokalnih izbora 2020. godine, a pored toga obavljao je funkciju poslanika u ukrajinskom parlamentu na koju je izabran 2019. godine.

„Nisam izdajnik“

Herson je u martu pao pod kontrolu ruskih snaga, nakon čega je Kolikajev od strane pojedinaca optužen za izdaju. On je tada poručio svima da će ostati uz svoj grad, uprkos kritikama.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Da sam izdao grad, da li bih još uvek bio ovde. U kancelariji sam svaki dan, radim sa svojim timom na tome da grad i dalje funkcioniše“, objasnio je tada oteti gradonačelnik.

Prioritet je da se nastavi sa proizvodnjom hrane i da se ljudi vrate na posao, isticao je on.

„Ponestaje nam hrane i ne stiže nam nikakva pomoć, to se prosto ne dešava. I zato poručujemo svima u gradu – pravite hranu koju možete, izrađujete sve što možete“.

Herson je nakon nekoliko nedelja oslobođen, ali sada je sudbina gradonačelnika neizvesna.

BONUS VIDEO Rusi gađali tržni centar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare