Džo Bajden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Da bi NATO samit koji se trenutno održava u Madridu bitno mogao da promeni vojnu situaciju u Evropi, govori plan od šest tačaka predsednika Sjedinjenih Država Džo Bajdena koji će dovesti do novog raspoređivanja američkih vojnih snaga u Evropi.

Kako je Bajden najavio SAD žele da stvore stalni štab za američki peti armijski korpus u Poljskoj, čime bi utvrdile svoje prisustvo u ovoj zemlji koja se graniči sa Ukrajinom, na koju je Rusija izvršila invaziju.

Pročitajte još:

Zatim, jedan od ciljeva je i da u Rumuniju, koja se takođe graniči sa Ukrajinom, pošalje dodatnu rotirajuću brigadu.

Takođe, želi da rasporediti dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju, kao i da rasporedi dva nova razarača u Španiju.

Potrebno je i poboljšati rotaciono raspoređivanje na Baltiku i stvoriti nove PVO sisteme za vazdušnu odbranu u Nemačkoj i Italiji.

Podsetimo, NATO samit je počeo danas, a predviđeno je da tokom današnjeg dana budu održane dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednjeg dana samita, jedna radna sednica na najvišem nivou.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije pre početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Policajci na konjima i pešice patroliraju gradom, a vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera.

Prema navodima španskog Ministarstva odbrane, u visokom stanju pripravnosti su i borbeni avioni i protivvazdušna odbrana.

Informacione mreže su pod pojačanim nadzorom zbog opasnosti od kibernetičkih napada.

Osim lidera 30 država članica NATO-a na samit su pozvani lideri još desetak zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija.

Na dnevnom redu sastanka na vrhu je pitanje kako ruski napad na Ukrajinu i nova bezbednosna realnost u Evropi utiču na pristup NATO-a odbrani i odvraćanju.

Sva dešavanja iz Ukrajine pročitajte na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Svedočenja Ukrajinaca posle raketiranja tržnog centra u Kremenčuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare