Foto: EPA-EFE/Eliseo trigo

Više od 24.000 stanovnika širom zapadne Kanade dobilo je naredbu da napuste svoje domove zbog aktivnih šumskih požara u pokrajini Alberti.

U toj su pokrajini trenutno aktivna 103 šumska požara koja su zapalila oko 121.909 hektara, rekla je premijerka Alberte Daniel Smit na brifingu za novinare.

Juče su bila prijavljena 92 požara, od kojih najmanje 31 izvan kontrole, navodi se u saopštenju Agencija za upravljanje hitnim slučajevima Alberte (AEMA). Od 61 preostalih požara prijavljenih u petak, 44 su pod kontrolom, a 17 se suzbija i nije verovatno da će se proširiti, prenosi Index.hr.

Foto: EPA-EFE/Eliseo trigo

Obavezne evakuacije

Obvezne evakuacije pogodile su ukupno 24.511 ljudi koji žive širom severne i središnje Alberte. Dodatnih 5200 stanovnika je pod upozorenjem za evakuaciju, uključujući one u okruzima Parkland i Sadle Hils. Sve je podložno promenama jer je ovo „situacija koja se brzo razvija“, rekla je Smit.

Smit je aktivirala Odbor za upravljanje u vanrednim situacijama kao odgovor na šumske požare, koji se sastaje svakodnevno.

Trenutnu situaciju nazvala je „bez presedana“ i uverila stanovnike da je vlada spremna upotrebiti svoja vanredna ovlašćenja prema potrebi.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve opcije su na stolu, uključujući proglašavanje vanrednog stanja u provinciji, dodala je Smit.

„Znam da je sve ovo teško za stanovnike Alberte, posebno one koji su direktno pogođeni ovim šumskim požarima“, rekla je.

Jedan od najvećih šumskih požara o kojima je izvestila AEMA nalazi se oko 26 milja jugoistočno od Edsona, grada u zapadnoj središnjoj Alberti. Vatra se prostire na 24.000 hektara, preko 59.000 hektara, a tri helikopterske posade pokušavale su u petak da ukrote plamen.

BONUS VIDEO: Požar u Diznilendu: Vatra buknula u zabavnom parku, nema povređenih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare