Travis King Foto: Društvene mreže

Severna Koreja je odlučila da protera američkog vojnika Trevisa Kinga, za koga je ranije saopšteno da je priznao da je ilegalno ušao u tu zemlju, prenela je danas severnokorejska državna agencija KCNA.

U završnom izveštaju istrage o Kingovom ilegalnom ulasku u Severnu Koreju u julu ove godine, navodi se da je King rekao da je bio ogorčen zbog nehumanog postupanja i rasne diskriminacije u redovima američke vojske, prenosi Rojters.

„Trevis King je priznao da je odlučio da dođe u Severnu Koreju jer se loše osećao zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci“, izjavio je ranije zvaničnik Pjongjanga za Korejsku centralnu novinsku agenciju.

Travis King Foto:Tanjug/Family Photo via AP

U izveštaju severnokorejske državne novinske agencije ne precizira se gde će King biti prognan, iako je Severna Koreja ranije, u svojim početnim istražnim radnjama, konstatovala da je King želeo utočište isključivo u Severnoj Koreji.

Pre nego što je prešao severnokorejsku granicu, King je odslužio dva meseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon toga je trebalo da odleti u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspeo da pobegne sa aerodroma.

King je specijalista za izviđanje koji je bio u vojsci od januara 2021. godine, a u Južnu Koreju je došao u okviru rotacije američkih trupa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar