Foto:

Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje pisca i disidenta Borisa Akunjina, koji je u odsustvu optužen za pozivanje na terorizam i širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, a poznat je kao kritičar invazije na Ukrajinu.

Protiv Grigorija Čartišvilija, poznatog po pseudonimu Boris Akunjin, raspisana je i međunarodna poternica, prenela je agencija TASS. Prema sudskoj odluci, Akunjin bi proveo dva meseca u zatvoru od dana hapšenja, kako je naveo portparol nadležnog Okružnog suda u Basmaniju.

Akunjin je ranije označen kao strani agent i svrstan na listu terorista i ekstremista. Preti mu kazna do sedam godina zatvora po optužbi za podsticanje terorizma i do deset godina za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Nalog za hapšenje Akunjina, poznatog po detektivskim romanima, donet je dva meseca nakon što je izrazio podršku Ukrajini u telefonskom razgovoru s dvojicom vladinih aktivista, koji su se lažno predstavili kao ukrajinski zvaničnici.

Ruske vlasti stavile su ga u decembru prošle godine na listu „ekstremista i terorista“, a protiv njega je pokrenut krivični postupak zbog navodnog „diskreditovanja vojske“, odnosno „pravdanja terorizma“ i širenja „lažnih vesti“ o vojnim snagama Rusije.

Diskreditovanje ruske vojske postalo je krivično delo na osnovu zakona usvojenog nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Nakon što je Akunjin označen kao ekstremista, jedna od vodećih ruskih izdavačkih kuća AST objavila je da će prekinuti štampanje i prodaju njegovih knjiga. Akunjin je to okarakterisao kao potez koji se ne pamti još od vladavine sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Među Akunjinovim romanima su „Pelagija i crveni petao“, „Pelagija i beli buldog“, „Crni grad“, „Soko i lastavica“, „Brojanice od žada“, „Ahilejeva smrt“, „Špijunski roman“, „Posebni zadaci“, „F.M.“, „Altin-Tolobas“, „Dijamantska kočija“, „Ceo svet je pozornica“, „Pisac i samoubistvo“, „Levijatan“, „Državni savetnik“.

***

BONUS VIDEO: Izbori bez izbora u Rusiji: Koliko je Putina „ojačao“ ili „oslabio“ rat u Ukrajini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar