Foto: Sharifulin Valery / TASS / Profimedia

Jedan od najpoznatijih i najtiražnijih ruskih pisaca, Boris Akunjin (1955), nalazi se među onima koje je rusko Ministarstvo pravde proglasilo "stranim agentom", javlja "Novajagazeta".

Čuven po svojim romanima o Erastu Fandorinu, Akunjin se nalazi u Londonu od 2014. godine, kada je napustio Rusiju u znak protesta zbog aneksije Krima.

Dugogodišnji kritičar Putina, Akunjin je više puta bio meta ruskih vlasti zbog svog protivljenja ratu u Ukrajini, a u decembru je dodat na listu „terorista i ekstremista“ nakon telefonskog poziva u kojem je snimljen kako izražava podršku Ukrajini.

„Ja, terorista i ekstremista… proglašen stranim agentom? Osećam se kao da sam Bin Laden i upravo mi je napisana kaznena prijava za parking“, našalio se Akunjin na svom nalogu na Telegramu.

Tiraži Akinjinovih knjiga, čije je pravo ime Grigorije Šalvovič Čhartišvili, u Rusiji su premašili 10 miliona primeraka. Od 1998. godine, kada se pojavio njegov prvi roman, Akunjin je preveden na 28 jezika, a prema tri njegova romana snimljeni su filmovi.

Bonus video: Global fokus: Kako je zaboravljen rat u Ukrajini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar