Rusija, ruski špijuni
Foto: TANJUG/Kirill Zykov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski špijuni oslobođeni tokom razmene zatvorenika sa zapadnim zemljama ispričali su detalje svog života pod lažnim identitetom ruskim medijima, naglasivši da su sve krili od svoje dece, te da su čak pokušavali da zaborave maternji ruski jezik.

Artjom Dulcev i Ana Dulceva uhapšeni su u decembru 2022. u Sloveniji, gde su boravili još od 2017, sa argentinskim pasošima, na imena Ludvig Giš i Marija Roza Majer Munos, zajedno sa svoje dvoje dece.

Njih su prošle srede slovenački sudovi osudili na više od godinu i po dana zatvora zbog „špijunaže i falsifikovanja dokumenata“, što je kazna koja je bila jednaka vremenu koje su već proveli u pritvoru, nakon čega su proterani, odnosno razmenjeni, u najvećoj razmeni zarobljenika između Moskve i Zapada od Hladnog rata. Sledećeg dana u Moskvi ih je kao heroje dočekao predsednik Vladimir Putin.

U intervjuu na ruskoj javnoj televiziji, Ana Dulceva tvrdi da je svojoj deci, tek u avionu koji ih je dovezao u Rusiju, saopštila da nisu Argentinci.

„Rekli smo deci da smo mi Rusi, da su oni Rusi i da se prezivamo Dulcev“, rekla je ona.

Kako je Kremlj priznao, oni su bili takozvani „ilegalci“ ruskih obaveštajnih službi, agenti spavači koji su nekoliko godina gradili lažnu biografiju. Par je rekao da sa decom nikada nisu govorili ruski, već samo španski. Na pisti aerodroma Putin ih je dočekao, rekavši „dobro veče“ na španskom – „buenas noches“.

Ana Dulceva je rekla da još ima poteškoća da ponovo govori svoj maternji jezik.

„Više ne razmišljate (svojim) jezikom, stalno se kontrolišete i kada smo stigli (u Rusiju), shvatili smo da više ne umemo dobro da govorimo ruski“, dodala je ona.

Ruski novinar koji ih je intervjuisao rekao je da su se agenti „upoznali u jednoj diskoteci, venčali i nestali – a tada je počeo njihov posao“. Novinar je ipak rekao da je Ana Dulceva, poreklom iz grada Nižnjeg Novgoroda, vodila umetničku galeriju u Sloveniji, dok je njen suprug, rodom iz Baškortostanske oblasti, osnovao start-ap IT kompaniju.

Tokom njihovog pritvora, Artjom Dulcev navodi da ih je jedan ruski agent redovno posećivao i prenosio pozdrave od Putina. Njihova ćerka Sofija u intervjuu je izgovorila jednu od svojih prvih rečenica naučenih na ruskom.

„Imam dve bake, Rusija je veoma lepa“, rekla je Sofija, koju je na španskom hrabrila majka.

„Najvažnija stvar za nas je porodica, a porodica je naša zemlja“, rekao je Artjom Dulcev.

Njegova supruga je dodala da oseća „veliku zahvalnost“ Putinu i da će par nastaviti da „služi Rusiji“.

Zanimljivo je da je priča ovog bračnog para u suštini gotovo ista kao priča iz čuvene serije Amerikanci, koja govori o bračnom paru treniranom u Rusiji za dugi boravak pod lažnim identitetom u Americi. U toj seriji bračni par takođe ima dvoje dece koja ne znaju ništa o pravom poslu svojih roditelja. Glavna zamerka seriji najčešće je bila da nije dovoljno uverljiva i da je nemoguće da se bračni par Rusa tako dobro infiltrira bilo gde van svog govornog područja.

***

BONUS VIDEO – Novi spin provladinih medija – akcija rušenja Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare